politiek

Pieter Hilhorst: strafbaarstelling illegaliteit is symbool

Door Shari Deira - 15 februari 2014

De strafbaarstelling van illegaliteit is volgens de Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) een ‘symbolische maatregel die weinig werkt’. Hij ziet liever dat illegaliteit niet strafbaar is.

Dat zei Hilhorst zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij begrijpt dat de PvdA toch heeft ingestemd met de maatregel, omdat er soms een compromis moet worden gesloten.

Papieren

Hilhorst wijst erop dat er in Amsterdam weinig verandert als de wet er komt. Volgens Hilhorst heeft burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) al gezegd ‘dat we niet actief op zoek gaan naar mensen die geen papieren hebben’.

De wethouder vindt wel dat als iemand die geen verblijfsvergunning een misdaad begaat, hij het land moet verlaten.

Binnen de PvdA is al langer onvrede over de strafbaarstelling van illegaliteit. Diverse partijprominenten als Job Cohen en Jan Pronk steunden eerder een petitie tegen het voorstel.

Voorstel

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) maakte eind januari bekend dat het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te stellen, pas na de gemeenteraadsverkiezingen naar de Tweede Kamer zal gaan. Het voorstel is op zijn vroegst eind mei klaar.

Regeringspartij VVD is wél voor de strafbaarstelling voor illegaliteit. In ruil daarvoor is het door de PvdA gewenste kinderpardon gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.