politiek

‘Plasterk en Hennis op het matje bij premier Rutte’

Door Shari Deira - 05 februari 2014

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) moesten zich woensdagavond melden in het Torentje. Reden hiervoor is de ontstane ophef over door Nederlandse inlichtingendiensten verzamelde telefoongegevens.

Bronnen zeggen tegen RTL Nieuws dat er in kabinetskringen bezorgd wordt gereageerd op de felle kritiek vanuit de Tweede Kamer. Er wordt rekening gehouden met ‘grote politieke problemen’ voor Plasterk.

Verantwoordelijk

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Plasterk dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD 1,8 miljoen ‘metadata’ hebben afgetapt aan satelliettelefonie en radioverkeer. Plasterk zei eerder in Nieuwsuurdat de Amerikaanse dienst NSA verantwoordelijk was, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Volgens Plasterk en Hennis is de informatie verzameld vanwege ‘terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland’.

De Tweede Kamer reageerde zeer kritisch op het nieuws en wil antwoorden. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie en Plasterk moet voor die tijd schriftelijke vragen van Kamerleden beantwoorden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.