politiek

Teeven versoepelt asielbeleid Ugandese homoseksuelen

Door Servaas van der Laan - 25 februari 2014

Het asielbeleid voor personen die vanwege hun homoseksualiteit uit Uganda zijn gevlucht, wordt versoepeld. De maatregel geldt zowel voor toelating als uitzetting.

Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag gezegd in het Radio 1 journaal.

Homovervolging

De versoepeling volgt nadat de Ugandese president Yoweri Museveni een omstreden antihomowet heeft goedgekeurd. De wet maakt het mogelijk om homo’s een levenslange gevangenisstraf op te leggen.

Ook worden handelingen bestraft die kunnen leiden ‘tot homoseksueel gedrag’ en wordt het verzwijgen van iemands homoseksualiteit strafbaar.

Draconisch

Teeven noemt de nieuwe wet ‘draconisch’. Volgens de staatssecretaris is de Nederlandse regering ‘zeer ontstemd’ over de situatie in Uganda. ‘Je kunt mensen nu niet terugsturen,’ zegt Teeven die de Tweede Kamer zal informeren over het nieuwe asielbeleid.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet weten ‘zeer teleurgesteld’ te zijn over de nieuwe wet. Nederland heeft financiële hulp aan de Ugandese regering opgeschort. Timmermans wil dat ook in Europees verband maatregelen tegen de antihomowet worden getroffen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.