politiek

Opstandige fractieleden PVV Almere willen toch blijven

Door Servaas van der Laan - 22 maart 2014

De acht fractieleden van de PVV in Almere willen toch binnen de partij actief blijven in de gemeenteraad. Wel verwerpen ze de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders.

Dat meldt fractievoorzitter Toon van Dijk.

Misverstand

Vrijdag meldde het ANP dat acht van de negen raadsleden de PVV-fractie zouden verlaten. Maar dat bericht berust volgens Van Dijk op een misverstand.

‘Het misverstand is ontstaan omdat de tweede man in de fractie, Chris Jansen, zich vrijdag in de media opwierp als nog de enige PVV-vertegenwoordiger in Almere,’ zei Van Dijk. Jansen weigerde afstand te nemen van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen, in tegenstelling tot zijn fractiegenoten. ‘Hij kreeg van ons die ruimte, maar ging daarna zijn eigen tegenstrijdige koers varen’, zegt de fractievoorzitter.

Friesland

Wel keren twee leden van de Statenfractie van de PVV in Friesland de partij de rug toe. Het gaat om fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman. Van der Galiën en Buisman kunnen zich niet meer vinden in ‘het beeld van de partij dat Wilders heeft opgeroepen’.

Pieter Buisman sprak zaterdagochtend van een ‘heel lastige maar weloverwogen beslissing’. Het is nog niet bekend wat het derde Friese Statenlid Max Aardema doet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.