politiek

Zijlstra: kabinet kan best zonder steun oppositiepartijen

05 april 2014

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is bereid de huidige samenwerking met de ‘constructieve’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP op te zeggen, als zij hun wensen niet afzwakken. Ook als er geen akkoord komt met oppositiepartijen, zal het huidige kabinet doorregeren.

Dat zegt Zijlstra zaterdag in een vraaggesprek met AD.

Netjes

Zijlstra vindt het ‘netjes’ om met de drie partijen te overleggen om zo tot maatregelen te komen die ook door de Eerste Kamer komen. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben daar namelijk geen meerderheid, waardoor steun van de oppositie noodzakelijk is.

‘Maar het moet wel realistisch blijven. Als we er niet uitkomen, is het niet afgelopen met het kabinet,’ zegt de VVD’er. Als er geen akkoord komt, ‘hoeft dat niet erg te zijn’. Hij verwijst daarbij naar een akkoord voor de begroting van volgend jaar.

Nivelleren

De steun van de oppositiepartijen is volgens Zijlstra niet noodzakelijk, omdat er, door de economische opleving, niet extra hoeft te worden bezuinigd. Een lastenverlichting voor alle inkomensgroepen, zoals onlangs voorgesteld door de ChristenUnie, kan niet op goedkeuring van Zijlstra rekenen.

‘Ik ben gewoon klaar met nivelleren. Daarom heb ik ook niets met pleidooien van de constructieve oppositie om de inkomensgroepen onder de 40.000 euro een belastingverlaging te geven,’ zegt hij.

Zijlstra zet in het interview ook vraagtekens bij het bestaansrecht van de Eerste Kamer. Hij vindt dat de ‘houdbaarheidsdatum’ ervan in zicht is. De Eerste Kamer is volgens hem nu een ‘kopie’ van de Tweede Kamer geworden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.