politiek

Lukt het Asscher om export uitkeringen Marokko te beperken?

08 augustus 2014

Het kabinet slaagt er maar niet in om de export van uitkeringen naar Marokko te beperken. De rechter in Amsterdam heeft bepaald dat nieuwe uitkeringen op het Nederlandse niveau moeten blijven.

De nieuwste uitspraak brengt minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) in een juridisch lastig parket, meldt de Volkskrant. Eerder oordeelde de rechter al dat lopende uitkeringen niet mogen worden aangepast aan de Marokkaanse kosten voor levensonderhoud.

Aanvechten

Op 1 juli 2012 ging de wet Woonlandbeginsel van kracht. Hiermee konden Nederlandse uitkeringen in het buitenland worden aangepast aan de kosten van levensonderhoud. Dit heeft vooral gevolgen voor Turkije en Marokko.

De Hoge Raad zette in mei al een streep door een aanpassing van de uitkering van weduwen en kinderen in Turkije en Marokko. Het kabinet wil dit aanvechten tot aan de hoogste rechter, maar volgens juristen heeft dat weinig kans van slagen omdat de uitspraken eenduidig zijn.

Een beroep zou vooral symboolwerking hebben. De rechter krijgt dan de schuld van het onderuit halen van de wet.

Fraude

Asscher is overtuigd van het woonlandbeginsel en van het beperken van de export van uitkeringen, schrijft de krant. Hij heeft de steun van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP, maar niet van zijn eigen PvdA.

Het aanpassen van de uitkeringen in Marokko kan gevolgen hebben voor fraudebestrijding bij Nederlandse uitkeringen. Daar werkt Marokko nu nog aan mee, maar als de uitkeringen worden aangepast, verandert dat waarschijnlijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.