politiek

Rehwinkel begint voor zichzelf: bedrijf in crisismanagement

05 augustus 2014

Oud-burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel begint een eigen bedrijf in crisismanagement. De PvdA’er is als deskundige in te huren bij situaties als natuurrampen of oorlogen.

Het bedrijf van Rehwinkel heet International Disaster and Crisis Management, vertelt hij dinsdag in Dagblad van het Noorden.

Opmerkelijk

Op de website staat dat Rehwinkel helpt bij ‘snelle reactie’ nadat een ramp heeft plaatsgehad. Als burgemeester heeft Rehwinkel ‘verantwoordelijkheid genomen in uitdagende crisissituaties’.

Vooral dat laatste is opmerkelijk, omdat Rehwinkel in Groningen juist onder vuur lag vanwege zijn optreden tijdens de zogenoemde Project X-rellen in Haren. Daarbij trokken honderden jongeren naar Haren, nadat een meisje per ongeluk een openbaar evenement had aangemaakt op Facebook.

Eerder moest hij zich verantwoorden voor zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen bij de bestrijding van het hoge water begin 2012.

Wachtgeld

Rehwinkel was burgemeester van Groningen van september 2009 tot november 2013. Hij vertrok omdat hij naar eigen zeggen een nieuwe baan had in Barcelona bij de United Cities and Local Governments, als special representative.

Later bleek dat dit geen fulltime baan is, maar slechts een nevenfunctie voor burgemeesters. Rehwinkel kwam daarna onder vuur te liggen toen bleek dat hij ook nog wachtgeld ontving. Dat krijgt hij nu nog steeds, maar tegen de krant zegt Rehwinkel dat hij hoopt daar snel van af te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.