sport

Nieuwe bekentenissen: altijd doping bij Rabo-ploeg

19 januari 2013

Bij de wielerploeg van de Rabobank is al vanaf de start doping gebruikt. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van gesprekken met tientallen betrokkenen.

De krant schrijft dat de renners vlak na de oprichting in 1996 werden weggefietst omdat er in het peloton massaal epo werd gebruikt.

Manager Jan Raas riep de beste renners daarna bij elkaar voor een gesprek. ‘Daar, op die bespreking, is voor het eerst het epo-woord gevallen,’ zegt een ex-renner, die anoniem wil blijven.

Koelkastjes

In de Tour de France van dat jaar werd voor het eerst door verschillende Rabo-renners epo gebruikt, aldus diezelfde renner. ‘Er gingen in die tijd koelkastjes mee als we met het vliegtuig gingen,’ zegt een renner. Epo moet gekoeld worden bewaard.

Thomas Dekker kwam in 2005 bij de Rabo-ploeg en gebruikte ook. ‘In het milieu waarin ik terechtkwam hoorde doping erbij,’ vertelt hij aan NRC. ‘Sterker nog: doping was a way of life voor veel ploeggenoten en collega’s om me heen. (…) Doping hoort bij je beroep.’

Twee renners beweren dat Erik Dekker reed ‘met epo of aanverwante producten’. Dekker ontkent. ‘Ik heb nooit doping gebruikt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.