sport

Oud-wielrenner openbaart dopingprogramma Rabobank

21 januari 2013

Voormalig wielrenner Danny Nelissen heeft een boekje open gedaan over het dopinggebruik binnen de Rabobank-ploeg. Volgens de oud-Raborenner was het dopinggebruik in zijn ploeg ‘systematisch’.

De voormalig coureur deed zijn openbaringen in een gesprek met Wilfred Genee in een speciale uitzending van RTL Sportcafé.

Volgens Nelissen hadden oud-ploegleider Jan Raas en ex-ploegarts Geert Leinders, ook in het USADA-rapport genoemd, een grote rol in het dopingprogramma.

Leinders

‘Ik kwam binnen en het potje stond klaar, de spuit ging in mijn arm,’ sprak Nelissen over zijn ervaringen met het laboratorium van Leinders.

Raas had volgens Nelissen altijd gemengde gevoelens bij het programma: ‘Hij stond niet volledig achter het besluit, dat merkte je.’

Keuze

Het woord epo viel volgens Nelissen voor het eerst in 1995. Hierna kreeg iedere renner de keuze: meedoen of afhaken.

Nelissen zei te hebben meegedaan omdat er ‘brood op de plank moest komen’ en omdat hij ‘toch geen ander diploma had’. De oud-wielrenner spreekt achteraf van een ‘dom besluit’.

Niet meer liegen

Nelissen zei samen met Thomas Dekker te hebben besloten om ‘te stoppen met liegen’.

Ze probeerden andere dopinggebruikers mee te krijgen in een gezamenlijke boetedoening, maar die weigerden. ‘Ik heb niet gezien dat Michael Boogerd of Erik Dekker gebruikte, maar ik ga voor niemand meer liegen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.