sport

Oostenrijkse olympische sporters met ontvoering bedreigd

Door Servaas van der Laan - 04 februari 2014

Twee Oostenrijkse sporters dreigen op de Olympische Winterspelen in Sotsji te worden ontvoerd. Het Oostenrijkse Olympisch comité (ÖOC) heeft een dreigbrief ontvangen waarin de ontvoering wordt aangekondigd.

Dat bevestigt het ÖOC aan persbureau APA.

Serieus dreigement

‘Het klopt dat er een brief is binnengekomen. Hij lag maandag in de brievenbus. We hebben onmiddellijk de veiligheidsdiensten ingeschakeld en onderzoeken zijn gestart’, zei voorzitter Peter Mennel van het ÖOC.

De brief is vermoedelijk afkomstig uit Rusland en de bedreigingen worden serieus genomen. Een eerder dreigement uit Israël bleek afkomstig te zijn van een grappenmaker.

Niet ongerust

Skiester Marlies Schild is de bekendste van de twee sporters. Ze won twee keer zilver op de Olympische Spelen en werd in 2011 wereldkampioen op de slalom.

De andere bedreigde sporter is Europees Kampioen Skeleton Janine Flock. De skeletonpiloot vloog samen met Schild naar Sotsji. ‘Ik heb met haar al gesproken. Ze maakt zich niet ongerust en vertrouwt erop dat ze voldoende wordt beveiligd,’ zegt Flock.

Commando’s

Vanwege de terreurdreiging van moslimfundamentalisten uit de Kaukasus neemt Oostenrijk geen risico’s en stuurt het land speciale commando’s naar Rusland om de Oostenrijkse ploeg te beveiligen.

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD en de Nationale Politie sturen om die reden ook mensen naar Sotsji om de Oranje-equipe extra bescherming te bieden. Frankrijk stuurt antiterreureenheden mee met de sporters. De Amerikanen hebben twee marineschepen in de Zwarte Zee

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.