John de Greef

Marc Jacobs houdt het bizar uniform

12 september 2014

Het was de laatste dag van de New York Fashion Week, maar dat betekende geen sloom einde. Veel op militaire actie geïnspireerde kleren gingen over de catwalk voor de volgende lente en zomer.

Bij Ralph Lauren waren er ongekend chique vormen van het soldateske safari-hemd, terwijl Marc Jacobs hetzelfde shirt vol zakken en knopen gebruikte voor een soms meisjesachtige ode aan het legeruniform.

Chique safari

Het goede aan ouwe rotten in het modevak? Ze hoeven zich eigenlijk niet meer te bewijzen. Maar ze doen dat juist overtuigend wel. Ralph Lauren bijvoorbeeld. Bij de traditionele, bijna verplichte staande ovatie aan het eind van zijn show zag de bijna 75-jarige ontwerper er tamelijk aandoenlijk oud uit. Maar de ranke meisjes, die daarvoor over zijn catwalk gingen, toonden aan dat hij zijn eigen vertrouwde repertoire bijzonder fris weet te presenteren en te interpreteren.

Voor zomer 2015 koos Ralph Lauren voor zijn eerste en kostbare lijn voor kakigroene safari-kleding. Het is beslist  niet voor de eerste maal in zijn lange loopbaan dat Lauren op safari ging. Maar met veel, heel veel sieraden, meters en meters semi-transparante voile (zelfs de kroonluchters boven de catwalk gingen gehuld in voile) en een serie sterke neonkleuren wist Ralph Lauren een nieuwe kijk erop te leveren. Meer chic dan sportief, meer voor de sophisticated grootsteedse jungle, dan voor savanne of vrije tijd. Bijzonder hoe zijn uniform-inspiratie letterlijk uitliep in zwierige baljurken.

Gebrek aan souplesse

Francisco Costa is al ruim tien jaar de ontwerper achter de Calvin Klein-vrouwenmode. Hij heeft in die tijd veel draagbare en opmerkelijke mooie kunstwerkjes op de catwalk gebracht. Voor zomer 2015 boog hij zijn artistieke kijk vooral richting atletiek. Met veel diepe armsgaten die aan sporthemdjes deden denken, met doorkijk-mesh en andere opengewerkte, technisch-ogende materialen.  Maar ook met een overheersende, lange, sierlijke en slanke lijn. Helaas in combinatie met slecht gekozen plateauschoenen met ouderwets aandoende hoge transparante plexiglashakken. Zij gaven de sportieve aspiraties weinig houvast en deden ook modellen wankelen.

Het wrong, waar de stijlen hadden moeten versmelten.  De sportieve elementen en het gestileerde chic toonden samen weinig eenheid of juist prettige spanning. Ondanks tal van mooie voorzetten miste het geheel een souplesse die nu eenmaal bij sport hoort.

Leger van pruiken

Marc Jacobs tergt en pleziert zijn publiek tegelijk. Nu met zenuwachtige vioolmuziek en een weinig samenhangend hoorspel met veel rinkelende telefoons (te beluisteren door een koptelefoon bij iedere zitplaats). En met een raadselachtig mooi, maar geheel gesloten roze huis als centraal decor in een zee van roze grind en zacht hoogpolig tapijt om op te zitten.

Om het huis ging een leger van vijfenvijftig uniform donkerbepruikte vrouwen. Ze marcheerden in allerlei speelse, soms meisjesachtige variaties op het militaire hemd en paradejasje. Met een overdaad aan knopen en opgestikte zakken. De laatste soms extra groot op een heup als alternatief voor de handtas. De knopen overal.

De variaties op legerkleding waren talrijk, van minikort tot kuitlang, van verbreed tot slank getailleerd, van unikleurige groen tot druk gedessineerd (plus steeds die honderden knopen). Alles bijeen een bizar spel met pluriformiteit en het uniform.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.