tech

Ook bitcoins delven of kopen? Lees hier hoe dat moet

Door Servaas van der Laan - 17 april 2013

Wie iets met de internetmunt bitcoin wil doen, moet weten hoe het werkt. Hier een korte handleiding.

  • Net als met ‘echt’ geld heeft ook een bitcoin-gebruiker een portemonnee nodig. Sterker nog, zonder ‘wallet’ geen bitcoin. Beginners kunnen op bijvoorbeeld coinbase.com een account aanmaken met bijbehorende ‘wallet’. Wie bang is voor inbrekers legt zijn geld onder zijn kussen. Veel bitcoin-gebruikers maken dan ook een back-up van hun wallet en bewaren die offline op een externe harde schijf.
  • Iedereen met een bitcoin-wallet krijgt daar een indentiek adres bij dat bestaat uit 33 karakters, bijvoorbeeld 1CEkUHADFbrEShQb9xr7pKPtI8jAyiNQJs. Bitcoin is door het gebruik van deze adressen volstrekt anoniem. Dat de munt voor veel dubieuze activiteiten wordt gebruikt, is daarom niet vreemd.
  • Bitcoins moeten in principe worden gedolven. Een algoritme creëert de bitcoins. Het is aan de gebruiker om dit algoritme te kraken. Hiervoor is steeds zwaardere software en bijbehorende servercapaciteit nodig. Hoe meer bitcoins worden gedolven, hoe lastiger het algoritme. Wie nu bitcoins wil delven is vaak meer kwijt aan stroom dan dat het uiteindelijk oplevert. Wie het toch wil proberen kan zich het beste aansluiten bij een bestaande ‘miner pool’. Dit kan bijvoorbeeld hier. De software kan hier voor windows en hier voor mac worden gevonden.
  • De meeste nieuwkomers laten het delven links liggen en storten zich op de online beurs waar de munten worden verhandeld. Dit kan lucratief zijn, omdat de koers nogal volatiel is. De grootste en bekendse handelsplaats is de Mt.Gox. Door de toename aan populariteit van de laatste tijd kan Mt.Gox de drukte nauwelijks aan. Het bedrijf koopt in allerijl serverruimte bij om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.
  • Bedenk wel dat alleen handelen in de munt de bitcoin uiteindelijk niet zal redden. De bitcoin kan alleen overleven als het een volwassen munt wordt. Dit betekent dat mensen het gaan gebruiken als betaalmiddel. Steeds meer bedrijven bieden de mogelijkheid aan om met bitcoins af te rekenen. In onwikkelingslanden waar mensen geen toegang hebben tot banksystemen maar wel internet, kan de bitcoin uitkomst bieden.

Meer over de bitcoin leest u deze week in Elsevier. Nooit meer een nummer missen? Neem een abonnement!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.