algemeen

Lezersvraag: moet ik erfbelasting betalen over schilderijen?

Door Heidi Klijsen - 10 maart 2015

Elke week geven drie deskundigen in Elsevier antwoord op vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Deze week vragen over: werken in China, geërfde schilderijen en verzendkosten.

Mijn zoon woont en werkt al jaren in China voor een dochteronderneming van een Nederlands bedrijf. Zijn loon wordt op een rekening van een Nederlandse bank gestort. Hij betaalt loonbelasting in China en bouwt in dat land ook vermogen op. Is hij over zijn vermogen in Nederland belasting schuldig zolang hij in China woont? M.v.d.S., Rotterdam

Moeder is onlangs overleden. Zij had een mooie collectie schilderijen uit begin twintigste eeuw. Wij hebben geen idee wat ze waard zijn. Zijn wij erfbelasting verschuldigd of kunnen we de doeken gewoon meenemen? Zo nee, hoe kunnen we de waarde vaststellen? P.J., Amsterdam

Ik kocht twee paar schoenen op internet. Daarvoor heb ik ook verzendkosten betaald aan de webwinkel. De schoenen zaten niet goed en ik heb ze teruggestuurd. De webwinkel heeft mij het aankoopbedrag teruggegeven, maar niet de verzendkosten. Klopt dat wel?  K.L., Zwolle

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.