algemeen

Te koop: monumentaal pand met Twentse sfeer

Door Jilke Tanis - 10 maart 2015

Slechts 5 kilometer van de Duitse grens en toch zo Nederlands. Toen Marc (51) en Rianne (51) Droste vijftien jaar geleden in de krant lazen dat dit monument uit 1914 in Tubbergen voor omgerekend 338.000 euro te koop stond, belden zij nog diezelfde dag de makelaar.

Het huis was in slechte staat. Zo was binnen een aantal van de oorspronkelijke deuren en muren verdwenen. Het stel huurde een binnenhuisarchitect, die het huis herstelde en het ook van binnen de warme sfeer gaf die het aan de buitenkant ademt.

Bij binnenkomst vallen direct de hoge plafonds op, net als de brede gang, zowel beneden als boven. De woonkamer bestaat uit twee delen, met  een ruime, lichte serre die uitzicht biedt op de grote en fraai onderhouden tuin. Aan de andere kant van de gang liggen de keuken en de voormalige werkkamer van de notaris van Tubbergen, die hier vroeger kantoor hield. Een verdieping hoger zijn de badkamer en vier slaapkamers, waarvan twee met balkon.

Bijzonder is het balkon aan de voorkant van het huis, dat de familie met hulp van een architect en een oude foto uit het begin van de twintigste eeuw in ere herstelde. Vanaf het balkon is de hoofdstraat te zien die naar het centrum van Tubbergen leidt.

Het monumentale pand staat inmiddels twee jaar te koop. Nu de kinderen geleidelijk uit huis gaan, wil het stel kleiner wonen. Soms twijfelen ze of ze niet zullen blijven: de ligging in Tubbergen is centraal, de buurt sociaal.

Een ding is zeker: mochten ze toch uit dit huis vertrekken, dan blijft het echtpaar wel in Tubbergen. Met de voorzieningen en natuur in de omgeving is dit Twentse dorp een prettige plaats om rustig te wonen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.