algemeen

Overleden

Door Lucas Gasthuis - 14 april 2015

Günter Grass, Martijn Pijnenburg en Lars Tunbjörk

De Duitse schrijver Günter Grass (87) overleed maandag 13 april. Hij debuteerde in 1959 met de roman Die Blechtrommel, over een jongetje dat besluit niet meer te groeien. De verfilming uit 1979 werd bekroond met een Oscar. In 1999 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur. In 2006 raakte Grass in opspraak toen hij bekende dat hij in de oorlog had gediend bij de Waffen-SS. Grass was tevens beeldend kunstenaar.

Bestuurslid Martijn Pijnenburg (67) van de Tilburgse voetbalvereniging Willem II overleed donderdag 9 april. Hij organiseerde ­onder meer de jaarlijkse stadionmarkt en de kerstbingo, en regelde de busreizen naar de uitwedstrijden. Tijdens de thuiswedstrijd van afgelopen zondag tegen Feyenoord kreeg Pijnenburg postuum in de 67ste minuut een ovatie van de supporters.

De Zweedse fotograaf Lars Tun­björk (59) overleed zaterdag 11 april. Zijn werk is onder meer te zien in het Museum of Modern Art in New York en Stockholm, en in het ­Centre Pompidou in Parijs. Voor zijn laatste boek Going Mobile (2014) fotografeerde Tunbjörk Amerikaanse bewoners van mobilhomes.

Elsevier nummer 16, 18 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.