algemeen

Frank Roodenrijs (1994-2015): een doorzetter met levenlust

Door Gerlof Leistra - 21 mei 2015

Ondanks alle tegenslagen wist Frank Roodenrijs volop te genieten. Hij overleed woensdag 29 april op twintigjarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Reeds een paar uur na zijn geboorte onderging Frank Roodenrijs zijn eerste operatie, in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Dat zou zijn tweede huis worden. Hij bleek Cystic Fibrosis (CF) ofwel taaislijmziekte te hebben, een ernstige longaandoening die sluipenderwijs vitale organen aantast.

In totaal bracht Frank zes jaar in ziekenhuizen door, bijna eenderde van zijn leven. Ondanks alle tegenslagen wist hij volop te genieten. Frank Roodenrijs overleed woensdag 29 april aan de gevolgen van kanker. Hij werd 20 jaar.

Frank werd geboren als tweede in een ondernemersgezin. Zijn ouders Arjan en Lia staan aan het hoofd van Meesterbakker Roodenrijs, een bedrijf met zestien winkels in Den Haag en Westland. Zijn oudere zus Nadia studeerde eerder dit jaar af als arts.

Zwarte band

Van jongs af was Frank aangewezen op sondevoeding. Zijn vriendjes kenden de tijden uit hun hoofd en onderbraken het buiten spelen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.

Frank ging op voetbal en judo, hij was dol op wintersport en zeilen en beoefende met veel inzet de Koreaanse vechtsport Tang Soo Do. Toen hij vanwege zijn ziekte moest afhaken, kreeg hij van de grootmeester de zwarte band.

‘Frank wilde een zo gewoon mogelijk leven leiden,’ zegt moeder Lia (51). Net als zijn vrienden ging hij in het weekeinde graag uit, maar hij moest daarna dagen bijkomen. Omdat hij noodgedwongen veel verzuimde, ging hij naar het speciaal onderwijs.

Van gewoon eten werd hij misselijk door al het taaislijm in zijn longen. ‘De zoon van de bakker at geen brood,’ zegt Arjan (52). ‘Hoewel Frank veel dingen niet kon, klaagde hij nooit. Hij genoot van de vakanties. Met een auto vol sondevoeding en medicijnen trokken we door de natuurparken van Zuid-Afrika en later Kenia.’

Optimisme

De ziekte belemmerde hem steeds meer en in 2008 kwam Frank op de wachtlijst voor een longtransplantatie. Hij moest weer vaak naar het ziekenhuis, nu het Erasmus MC. Vorig jaar lag hij op de intensive care.

Op 8 mei 2014 kreeg Frank net op tijd nieuwe longen. Normaal gaan die een jaar of tien mee en Frank maakte vol optimisme nieuwe plannen. Hij wilde na zijn eindexamen havo international business studeren aan de Haagse Hogeschool en het liefst met een rugzak op wereldreis.

‘Dat was zijn droom,’ zegt Nadia (25). ‘Hij wilde werken om te leven om zo zijn wereldreizen te financieren. Een doorzetter.’
Eind november bleek Frank lymfklierkanker te hebben. Tussen de chemo’s oefende hij in De Uithof in Den Haag met zijn snowboard. Dit voorjaar genoot hij van de wintersport in Oostenrijk. Na zijn zevende chemo kreeg hij door zijn lage weerstand een longontsteking en overleed in het ziekenhuis.

Vader Arjan schaatste al drie keer op de Weissensee in Oostenrijk voor Skate4Air. Dat financiert onderzoekt naar CF.

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.