algemeen

Hidzer Meeter (1947-2015): schipper op een skûtsje

Door Gerlof Leistra - 09 juni 2015

Na de lagere school ging Hidzer Meeter aan de slag als lasser en als het even kon, voer hij mee op het binnenschip van een oom. Van zijn vader leerde hij het vak van schipper op een skûtsje. Meeter overleed volkomen onverwacht aan de gevolgen van een hartstilstand.

Zijn leven lang verkeerde schipper Hidzer Meeter op het water. Hij werkte tot een paar jaar terug als binnenschipper, maar zijn hart lag bij het skûtsjesilen, zeilen op Friese platbodems. De zoon van de vermaarde skûtsjesiler Lodewijk Meeter voer van 1975 tot 1980 voor Eernewoude en werd in 1985 op de Open Friese Kampioenschappen eerste in de B-klasse. Het jaar daarop werd hij zevende in de A-klasse, terwijl hij twee wedstrijden miste.

Hidzer Meeter – getrouwd en vader van drie kinderen – overleed maandag 1 juni in zijn woonhuis aan het water in Lemmer. Hij werd 67 jaar.

Meeter werd in Amsterdam geboren op het binnenschip van zijn vader, als derde in een gezin van vijf kinderen. Datzelfde jaar begon zijn vader met skûtsjesilen op De Friesland. Meeter groeide op in Leeuwarden, waar zijn vader een werf was begonnen. Meteen na de lagere school ging hij op de werf aan de slag als lasser en als het even kon, voer hij mee op het binnenschip van een oom. Van zijn vader leerde hij het vak van schipper op een skûtsje.

Helmhout

Meeter hield van de nostalgie van het skûtsjesilen en moest keihard werken om zijn passie te financieren. Meedoen met de top vergt al snel 30.000 euro per jaar.

Zijn zonen Lodewijk en Johannes zijn schippers op de skûtsjes van respectievelijk Huizum en Langweer. ‘Hij was een goede leermeester,’ zegt Lodewijk (46). ‘Mijn vader kon goed dingen uit handen geven en liet ons rond ons veertiende al een skûtsje sturen. “Pak ‘m maar,” zei hij en dan stond je daar met het helmhout in handen.’

In Friesland was Meeter geliefd. Hij stond voor iedereen klaar en stak graag de handen uit de mouwen. Als zijn zonen of dochter Janke – getrouwd met een binnenschipper – hulp nodig hadden, sprong hij meteen in de auto om een dienst over te nemen.

De roef van zijn binnenschip had Meeter volledig vertimmerd en de den – de opstaande kant van het ruim waarop de luiken liggen – verhoogd voor meer diepgang.

Oergezond

Liefst zou Meeter met zijn vrouw op een boot wonen, maar naast zijn huis aan het water had Meeter een grote garage met zaagtafel en lasapparatuur. Hij hielp zijn zonen bij het onderhoud van hun skûtsjes en voer graag mee als bemanningslid. ‘Mijn vader vond het prima dat wij hem op een gegeven moment inhaalden,’ zegt Johannes (44). ‘Hij hoefde niet beter te zijn. Natuurlijk was hij trots als één van ons een wedstrijd won, maar daar liep hij nooit mee te koop. Dat hoefde ook niet, iedereen kent ons.’

In de vakantie ging hij weleens naar Italië of Frankrijk, maar liever bleef Meeter in Friesland, op de meren. Hij had De Friesland – waarvan hij van 1991 tot 1999 de schipper was – gekocht en uit nostalgische overwegingen liet hij alles zoals het was.

Meeter was altijd bezig en kwam graag onder de mensen. Hij was oergezond en overleed volkomen onverwacht aan de gevolgen van een hartstilstand.

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.