algemeen

Just Fransen van de Putte (1943-2015): hardwerkende geboren leider

Door Gerlof Leistra - 04 augustus 2015

Voormalig DSM-president Just Fransen van de Putte nam zijn verantwoordelijkheid, was mensgericht, duidelijk en fair. Hij overleed aan een hartstilstand, 72 jaar oud.

In diverse leidinggevende functies was Just Fransen van de Putte van grote waarde voor chemiebedrijf DSM. Hij gold als een harde werker en een aimabele bestuurder en maakte indruk door zijn afwikkeling van een bedrijfsongeval in 2003 waarbij drie werknemers omkwamen.

Pas na zijn pensionering had Fransen van de Putte meer tijd voor zijn grote passie: zeilen. Hij verhuisde met zijn vrouw van Limburg naar Zeeland en kocht een zeiljacht. Fransen van de Putte overleed tijdens een zeiltocht aan een hartstilstand, 72 jaar oud.

Fransen van de Putte werd in de oorlog geboren in Delft als oudste van drie kinderen. Zijn vader was advocaat en net als zijn moeder in Indië geboren. Als kind woonde Fransen van de Putte een paar jaar in Indië, maar hij groeide op in Rotterdam.

Op het Erasmiaans Gymnasium zeilde hij al wedstrijden. Hij studeerde bedrijfsrecht in Leiden en trouwde op zijn 27ste met Marianne. Met haar kreeg hij twee dochters, Dietje en Pauline.

Doordacht

Zijn eerste baan was directiesecretaris van Windmill in Vlaardingen. Voor dat kunstmestbedrijf verbleef hij vier jaar in ­Kenia. Daar leerde hij sportvliegen, zijn andere passie. In 1979 trad Fransen van de Putte in dienst bij DSM. Hij was onder meer directeur van de divisie Kunststoffen, directeur Corporate Personnel & Organization en uiteindelijk president DSM Nederland.

‘Just was trots op DSM,’ zegt oud-collega en studievriend Paul Fuchs (69). ‘De onderneming paste ook bij hem: ordelijk, transparant, redelijk, doordacht, verantwoordelijk.’ Het dodelijke bedrijfsongeval deed zich voor op de dag dat Fransen van de Putte aantrad als president van DSM Nederland. Hoewel hem persoonlijk niets te verwijten viel, was hij wel het gezicht van de onderneming.

‘Just besloot dat de prioriteit lag bij de zorg voor de nabestaanden, en niet bij het zorgen dat de onderneming zo min mogelijk aansprakelijk zou worden gesteld. Deze episode zegt veel over de managementkwaliteiten van Just, en over zijn ­karakter. Just was een geboren leider, nam zijn verantwoordelijkheid, was mensgericht, duidelijk en fair. Zijn optreden toen op de tv en in de pers getuigde daarvan.’

Pater familias

Haar man werkte hard en was plichts­getrouw, zegt Marianne (68). ‘Hij was een teamspeler, maar wilde wel graag de baas zijn.’ Op zijn 47ste kreeg hij zes bypasses, maar bleef hard werken. Haar vader was in alles zorgvuldig, zegt Dietje (35), klinisch geneticus. ‘Hij streefde minimaal naar een 8. Hij had ook humor, kon enthousiast vertellen en was een echte pater familias.’

Fransen van de Putte had belangstelling voor klokken en barometers, las veel over de oorlog en luisterde graag muziek. Hij genoot van zijn twee kleinkinderen, had contact met zijn oude studievrienden en was adviseur/commissaris bij een aantal bedrijven en instellingen. Vlak voor zijn dood had hij nog een zeilreis van vier weken gemaakt rond Zuid-Engeland.

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.