americandreamers

‘Obama’s adviseur Rice onderzocht medewerkers Trump’

Door Tom Reijner - 05 april 2017

De Nationale Veiligheidsadviseur van oud-president Barack Obama ligt onder vuur. Susan Rice zou hebben geprobeerd om achter de namen te komen van Trumps naaste medewerkers. Volgens Fox News is het de vraag wat zij met deze informatie deed. Heeft ze gelekt?

Zit er dan toch een kern van waarheid in de beschuldigingen van de Amerikaanse president Donald Trump aan het adres van zijn voorganger Barack Obama? Trump beweert dat Obama hem heeft afgeluisterd, zonder dat hij daarvoor overigens bewijzen leverde.

Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg zou Rice, de Nationaal Veiligheidsadviseur van oud-president Barack Obama, onderzoek hebben gedaan naar medewerkers van Donald Trump. Ze wilde weten wat hun identiteit was.

Geheime inlichtingenrapporten

In de transitieperiode naar het presidentschap van Trump zou Rice gegevens hebben opgevraagd over medewerkers van de in november gekozen Republikeinse president. Rice had de beschikking over geheime inlichtingenrapporten die verhaalden over Trumps medewerkers, zonder dat zij wist om wie het precies ging. De teksten waren namelijk geanonimiseerd. Volgens Bloomberg probeerde Rice consequent deze medewerkers ‘te ontmaskeren’ en hun identiteit te achterhalen.

Rice’s onderzoek is blootgelegd in een rapport van nota bene de Nationale Veiligheidsraad. Vorige maand gaf ze in een interview met tv-programma PBS NewsHour aan dat zij zich van geen kwaad bewust was: ‘Ik weet hier helemaal niets van.’ Maar toen ze gisteren bij zender MSNBC specifiek naar de laatste onthulling werd gevraagd, erkende ze dat het was gebeurd. ‘Het is niet ongewoon dit soort verzoeken in te dienen,’ zei ze. Ze noemde ze bovendien ‘noodzakelijk’ om haar werk te kunnen doen.

Heeft Rice gelekt? En aan wie?

Ze moest de namen, die werden opgepikt door de inlichtingendiensten, naar eigen zeggen kennen. Maar deze informatievergaring deed Rice ‘niet om politieke redenen’: dat soort aannames is volgens haar ‘hartstikke vals’. Volgens Fox News zou het heel goed kunnen dat wat Rice deed legaal is, maar roept de kwestie wel vragen op. Had zij inderdaad geen politieke motieven? Met wie deelde zij de opgedane informatie? En heeft ze  iets gelekt? Rice ontkent dat.

Mocht hiervoor wel bewijs zijn, dan is dat koren op de molen van president Trump. ‘Het is zo’n belangrijk verhaal voor ons land en de wereld. Het is één van de grootste verhalen van onze tijd,’ zegt Trump volgens de Amerikaanse krant The New York Times. Hij vermoedt dat Rice de wet wel eens kan hebben overtreden. De president verweet de media dat ze te weinig aandacht hebben voor de rel.

Eerder beschuldigde Trump Obama er al van zijn telefoons te hebben afgeluisterd in de Trump Tower, waar de Amerikaanse president voor zijn intrek in het Witte Huis woonde. Tijdens de eerste openbare hoorzitting van het Amerikaanse Congres over mogelijke Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zei FBI-chef James Comey overigens dat voor de aantijgingen van Trump geen enkel bewijs bestaat.

Later deed Trumps woordvoerder Sean Spicer een poging om Trumps beschuldiging op Twitter wat af te zwakken. De Amerikaanse president zou het allemaal niet zo letterlijk hebben bedoeld. Trump had het woord ‘wiretap’ in zijn tweet niet voor niets tussen aanhalingstekens gezet:  dat was om afluisterpraktijken in het algemeen te benoemen, aldus Spicer. Trump doelde bovendien niet zozeer op Obama zelf, maar op mensen uit zijn regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.