#American Dreamers

Met een camper door Amerika

Door Emile Kossen - 13 juni 2017

Voor sommige roadtrips door de Verenigde Staten is een camper perfect. Tips voor reizen met een motorhome.

Met een camper op pad – vooral populair in het westen – is een ideale manier om langere tijd in de Verenigde Staten te verblijven. Online zijn er veel boekingsmogelijkheden, ook in combinatie met een vliegticket. Bekende Amerikaanse verhuurders zijn Road Bear, Cruise America en El Monte. Het is vaak goedkoper om via Nederlandse touroperators te boeken (bijvoorbeeld Tenzing of WTC), die ook helpen bij het plannen van uw rondreis.

Net als met vliegtickets zijn campers het goedkoopst buiten de populaire zomermaanden. Pas wel op met het seizoen: in de winter zijn veel wegen en voorzieningen bij nationale parken gesloten en is een roadtrip wellicht niet handig.

Camper voor een schijntje
Voor een echt goedkope camper kunt u gebruikmaken van zogenaamde ‘wegbrengacties’. Dan rijdt u een gloednieuwe camper van de fabriek naar een verhuurlocatie: in ruil krijgt u flinke korting. Deze acties, bijvoorbeeld via arvy en UStravel.nl, zijn er alleen in het voorjaar.

Nederlands rijbewijs gewoon geldig
Een camper geboekt? Dan zijn er allerlei zaken die u kunt bijboeken. Aan te raden is om goed na te denken over wat echt noodzakelijk is. U kunt pannen, handdoeken, beddengoed, bestek, een navigatiesysteem, et cetera huren, maar het is goedkoper om zelf (wat) spullen mee te nemen. Verzekeringen zijn vaak inbegrepen in de prijs, vergelijkbaar met de situatie bij huurauto’s.

Campers worden in Amerika niet voor niets motorhomes genoemd: het kunnen gigantische voertuigen zijn met slaap- en woonkamers. Toch is rijden op de uitgestrekte snelwegen gemakkelijk en is uw Nederlandse rijbewijs gewoon geldig. Parkeren met een camper kan lastig zijn, maar in de meeste staten is het toegestaan om meerdere parkeervakken te gebruiken. Toeristische bestemmingen hebben vaak speciale plekken voor campers.

Kampeerpas
Een voordeel van een reis per camper is dat u niet elke avond een hotel hoeft te zoeken. Waar verblijft u dan wél ’s nachts? Commercieel gerunde campings zijn er in het hele land: schaf de Passport America-pas aan voor 50 procent korting op kampeerplekken in heel Amerika en Canada. Er zijn ook campings van de staat, vooral in en rond natuurparken. Deze zijn goedkoper, maar vooral in het weekend vaak vol(geboekt). Ze hebben in de regel weinig voorzieningen.

Een nadeel van een reis per camper: de benzinekosten. Campers slurpen benzine – ze rijden vaak 1 op 5 – waardoor de kosten voor benzine snel oplopen. Het is aan te raden om een jerrycan met benzine mee te nemen. In sommige staten zijn benzinestations geregeld ver van elkaar verwijderd.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.