#American Dreamers

Op reis: een auto huren in de Verenigde Staten

Door Emile Kossen - 13 juni 2017

Als u met vakantie gaat naar de Verenigde Staten is een auto in veel gevallen noodzakelijk. Waarop moet u letten als u een auto huurt?

Wilt u een rondreis maken door Amerika? Openbaar vervoer is in veel gebieden slechter geregeld dan in Nederland, daarom is een auto vaak onmisbaar. Voor een Nederlander is een auto huren niet moeilijk, maar u moet wel op een aantal zaken letten.

Creditcard
Bekende Amerikaanse aanbieders zijn Hertz, Enterprise, Budget, Avis en Alamo. Ze zijn vaak gevestigd op vliegvelden, al kan het ook lonen om een auto te bestellen ergens in een stad of bij een hotel. De belastingen kunnen lager uitvallen.

U kunt het beste online reserveren, bij de verhuurmaatschappij of via een boekingssite. U geeft aan wat voor type auto u wilt. U kunt kiezen om vooraf of bij ophalen te betalen. Dit moet u in vrijwel alle gevallen doen met een creditcard die op de naam staat van de bestuurder. Daar wordt een borg van enkele honderden dollars op geplaatst. Gebruik dus een kaart met een ruime bestedingslimiet. Het Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig tijdens uw reis.

Jonger dan 25 jaar en een auto huren? Dat kan bij veel aanbieders wel, maar de jonge bestuurder betaalt flinke toeslagen, die soms oplopen tot 50 dollar per dag.

Verzekeren?
Pas op (een gebrek aan) verzekeringen. Als u via een Nederlandse website boekt, krijgt u meestal een all-inclusiveprijs te zien, inclusief verzekeringen bij ongevallen etc. Boekt u via een Amerikaanse site is dat normaliter niet het geval, omdat de meeste Amerikaanse bestuurders zelf al over een verzekering beschikken. In tegenstelling tot in Nederland – waar een auto is verzekerd, ongeacht welke bestuurder – is in Amerika een autoverzekering verbonden aan de bestuurder.

Amerikaanse aanbieders lijken wellicht goedkoper, het is niet verstandig zonder verzekeringen de weg op te gaan. In sommige gevallen biedt een Nederlandse reisverzekering deels dekking, bijvoorbeeld voor uw eigen spullen: vraag dit na bij uw verzekeraar.

Tip: u kunt vaak korting op huurauto’s krijgen door lid te worden van spaarprogramma’s van de verhuurbedrijven, zoals Hertz Gold en Alamo Insiders. Er zijn ook organisaties zoals USAA die gratis lidmaatschappen aanbieden waarmee autohuur goedkoper wordt.

Termen
Uitleg van vaak voorkomende verzekeringstermen: de Loss Damage Waiver (LDW) en de Collision Damage Waiver (CDW) dekken de kosten en het eigen risico bij schade aan of verlies van uw auto. Een Liability Insurance is de Amerikaanse variant van een aansprakelijkheidsverzekering. De Personal Accident Insurance (PAI) dekt medische kosten bij een ongeval. Het kan tevens handig zijn om Road Assistance – een soort ANWB-hulpdienst – af te sluiten, zeker als uw een voertuig voor langere tijd huurt.

Of u verzekerd bent of niet, medewerkers van een verhuurbedrijf vragen vaak of u zich extra wilt verzekeren (ze krijgen hier provisie voor). Ook kunnen ze u voorstellen een grotere auto te huren, vaak tegen meerkosten. Het is verstandig hierop voorbereid te zijn, zodat u weet of u deze aanbiedingen moet afwijzen of accepteren.

Voor u kunt wegrijden, ondertekent u een huurcontract en krijgt u de kans om de conditie van de auto te bekijken. Controleer de auto op schade en lees het contract goed voor u het tekent.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.