Amerika

Trump: cyberdienst met Poetin toch geen goed idee

Door Tom Reijner - 10 juli 2017

Donald Trump stuurde zondag een tweet de wereld in, waarin hij repte over een samenwerking met Rusland op het gebied van cyberveiligheid. De Amerikaanse president keert nu snel op zijn schreden terug: een gezamenlijke cyberveiligheidsdienst is helemaal niet mogelijk.

‘Het feit dat de Russische president Vladimir Poetin en ik een cyberveiligheidsdienst bespraken, betekent niet dat ik denk dat het mogelijk is. Het kan niet,’ zegt Trump in een nieuwe tweet.Het bericht kwam een paar uur nadat hijzelf het bericht de wereld in had gestuurd dat Poetin en hij
tijdens de G20-top in Hamburg spraken over de mogelijkheid om samen een dienst op te richten. Die zou vooral moeten toezien op hackeraanvallen tijdens verkiezingen. Volgens Trump was de tijd gekomen om ‘constructief samen te werken met Moskou’. Het plan deed de wenkbrauwen fronsen in Washington, zowel onder Democraten als onder Republikeinen.

Verbazing: Ivanka gaat op stoel van vader Trump zitten bij G20-top in Hamburg >

‘Poetin komt met alles weg’

‘Het is niet het domste idee dat ik ooit heb gehoord, maar het komt in de buurt,’ zei bijvoorbeeld de Republikeinse senator Lindsey Graham. De invloedrijke Republikeinse Senator John MccCain zegt te begrijpen dat Trump vooruit wil met Rusland, maar dat de Russen wel eerst de rekening moeten betalen voor de vermeende schade die ze hebben aangericht.

Tegenover de Amerikaanse tv-zender CBS zei McCain dat ‘Vladimir Poetin vrijwel met alles wegkomt‘ – een verwijzing naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Volgens McCain heeft Poetin deze uitkomst van de stembusgang in november vorig jaar ‘letterlijk gewijzigd’.

Accepteren van Russische hulp

De Amerikaanse krant The New York Times schreef zondag dat de oudste zoon van de Amerikaanse president, Donald Trump jr., vorig jaar een ontmoeting had met een Russische advocaat om belastende informatie los te krijgen over Trumps rivaal Hillary Clinton. Volgens The New York Times is dit de eerste aanwijzing dat mensen dicht bij Trump bereid waren Russische hulp te accepteren tijdens de presidentsverkiezingen.

Dat de ontmoeting plaatshad, was al bekend. Maar gisteren meldde de krant op basis van vijf ingewijden over de achterliggende reden. Naast Donald Trump Jr., waren ook Trumps schoonzoon Jared Kushner en zijn toenmalige campagnechef Paul Manafort bij de ontmoeting aanwezig.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.