Praktisch

Een auto kopen in de Verenigde Staten

Door Emile Kossen - 06 augustus 2017

Als u voor langere tijd in Amerika verblijft, is een auto onmisbaar. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte wagen?

Het goede nieuws: de prijzen van auto’s liggen flink lager in de Verenigde Staten, vooral bij nieuwe auto’s. De veiligste plek om een auto te kopen, is bij de erkende dealers van merken als Chrysler, Chevrolet, Toyota en Volkswagen. Medewerkers regelen al het papierwerk en bieden garantie op nieuwe auto’s en Certified Pre-Owned Cars (tweedehandsauto’s die slechts een paar jaar oud zijn).

Het is in de Verenigde Staten heel normaal om een (nieuwe) auto voor slechts een klein deel in cash te betalen: de rest betaalt u in de maanden of jaren erna terug, vaak met rente. Het is verstandig om naar uw eigen financiële situatie te kijken bij de aanschaf van een auto: onthoud dat het altijd mogelijk is om een auto in één keer af te betalen. Dan loopt u geen risico.

Het voordeel van in termijnen betalen, is dat u uw credit score kunt verbeteren. Dit kan weer van pas komen bij andere grote aankopen, zoals een huis.

Risico’s bij tweedehandsauto
Tweedehandsauto’s zijn vaak goedkoper bij onafhankelijke dealers en al helemaal op autoveilingen. Particulier een auto kopen kan ook, bijvoorbeeld via Cars.com, maar dan moet u wel zelf het papierwerk voor uw rekening nemen.

Tip: de prijzen van een auto verschillen nogal per dealer. Op Kelley Blue Book kunt u checken of een auto in een advertentie te duur of te goedkoop is: in beide gevallen een waarschuwing.

De koop van een tweedehandsauto heeft risico’s. Dealers en autoveilingen verkopen vooral de oudste modellen ‘as is’, zonder garantie, of als ‘mechanic specials’: met bekende gebreken. Als de wagen er na aanschaf een kilometer verderop mee ophoudt, bent u zelf verantwoordelijk.

Wat u kunt doen om zeker te zijn van uw zaak: maak altijd een proefrit, bekijk de staat van de auto kritisch en zoek het VIN (Vehicle Identification Number) op. Als u het VIN invoert op websites als Carfax en VehicleHistory, krijgt u een overzicht van de geschiedenis van de auto – van kilometerstanden tot ongelukken.

Doen na aanschaf
Er komt een hoop bij kijken voordat u legaal mag rondrijden met uw bolide. Als u een auto koopt, ontvangt u de title van de auto – het eigendomsbewijs. U moet de auto direct verzekeren. Grote aanbieders zijn Geico, State Farm en Progressive, die online applicaties accepteren. Zonder Social Security Number is het lastig om te worden geaccepteerd door een verzekeraar. Voor buitenlandse automobilisten gelden vaak hogere premies.

Elke staat heeft andere minimumvereisten voor verzekeringen en dus lopen de premies in het land sterk uiteen. Over het algemeen geldt dat een autoverzekering in het noordoosten flink duurder (en uitgebreider) is dan in het zuiden.

Daarna moet u naar de plaatselijke DMV (Department of Motor Vehicles) om uw auto te registreren en van permanente nummerborden te voorzien. Let op dat een Nederlands rijbewijs in veel gevallen niet voldoet bij de registratie: u moet een rijbewijs hebben van de Amerikaanse staat waarin u woont. De regels verschillen per staat, maar het kan voorkomen dat u theorielessen moet volgen, een examen moet doen of zelfs een road test moet voltooien.

Bij een tweedehandsauto geldt nog een andere belangrijke regel: u moet de auto laten inspecteren door de DMV. In sommige staten stellen de inspecties weinig voor, maar in bijvoorbeeld Maryland wordt elke auto bij registratie grondig geïnspecteerd op gebreken – vergelijkbaar met de Nederlandse APK. Ook al hebt u de auto net gekocht, bij afkeuring draait u op voor de kosten. Let op dat ook deze regels verschillen per staat: in het District of Colombia (DC) moet een auto bijvoorbeeld eens in de twee jaar worden geïnspecteerd, en niet bij aankoop.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.