#American Dreamers

De beste Amerikaanse podcasts van dit moment

Door Bram Hahn - 12 augustus 2017

De podcast is bezig aan een flinke opmars. De keuze is inmiddels enorm, maar welke mag je nu echt niet missen? Chef Kennis & Cultuur Brahm Hahn geeft zijn top-5 Amerikaanse podcasts.

Beautiful Anonymous

Stand-up comedian Chris Gethard is de gastheer in een talkshow met in de hoofdrol gewone Amerikanen. Ze bellen anoniem naar de show en mogen een uur lang zonder voorbehoud hun verhaal doen. Dat begint soms wat wijfelend, maar Gethard is een meesterlijke interviewer die met een paar prikjes tot de persoonlijke kern van zijn gesprekspartner weet door te dringen. Memorabel is bijvoorbeeld het gesprek met een vrouw over haar beweegredenen om Trump te stemmen, hilarisch het gesprek met afvallige orthodoxe jood over de moeizame band met zijn familie.

S-Town

Een van de makers van Serial kreeg een mail met een tip voor een verhaal. Een man uit het zuiden van de Verenigde Staten beweert dat er in het boerengat waar hij woont een moord onder het tapijt wordt geschoven. Journalist Brian reed gaat erop af, maar merkt al gauw dat het verhaal niet de moord is, maar die tipgever: een zonderlinge, geniale en maniakale klokkenmaker met een bizar levensverhaal.

Serial (seizoen 2)

In juni 2009 liep de Amerikaanse soldaat Bowe Bergdahl weg vanuit zijn kampement in Afghanistan, recht in de armen van de aan de Taliban gelieerde Haqqani. Pas vijf jaar later werd hij geruild tegen vijf gevangenen die vastzaten in Guantanamo Bay. Bergdahl beweert dat hij uit protest tegen de falende legerleiding een gebaar wilde maken, maar veel Amerikanen zien hem als een verrader. Onderzoeksjournalist Sarah Koenig ontrafelt Bergdahls leven en carrière vanaf zijn jeugd en probeert te begrijpen hoe hij tot zijn daad kwam. De zaak tegen Bergdahl loopt nog.

Tell Me Something I Don’t Know

Een podcast over nutteloze, maar razend interessante feitjes gegoten in de vorm van een spelshow. Presentator Stephen Dubner (auteur van Freakonomics) ontvangt kandidaten die een wetenswaardigheid uit hun interessegebied in een raadsel verpakken. Een panel van wetenschappers en komedianten moet de kandidaten ondervragen om te achterhalen hoe de vork in de steel zit. Welke staat trad als laatste toe tot de Unie, bijvoorbeeld (Nee, niet Hawaï). Of: waarvan heeft elk Amerikaans huishouden gemiddeld een kleine 30 kilo ongebruikt in huis?

Homecoming

Vrij nieuw voor het podcast-universum, een fictief verhaal gespeeld door een sterrencast. Hé, dat klinkt als het aloude hoorspel, en dat is het ook. Maar dit is wel hogeschoolhoorspel. Catherine Keener (Being John Malkovich) en David Schwimmer (Friends) spelen ijzersterk in deze adembenemende psychologische thriller over een geheim wetenschappelijk experiment. Zonder dat ze het weten krijgen van hun missie teruggekeerde militairen nieuwe medicijnen door hun eten toegediend. Jammer dat de afleveringen zo kort zijn.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.