Sancties

Noord-Korea wil Amerika ‘een ernstig lesje leren’

Door Elif Isitman - 07 augustus 2017

Noord-Korea komt opnieuw met dreigende woorden na de nieuwste sancties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. ‘Ongehoord en oneerlijk’, noemen de Noord-Koreanen de sancties.

‘Wij zijn klaar om Amerika een ernstig lesje te leren,’ aldus een Noord-Koreaanse verklaring maandag.

Druk opvoeren

Onder de sancties wordt de export van kolen, ijzer, ijzererts, lood, looderts, en zeevruchten van Noord-Korea – dat vooral handelt met China – teruggebracht met meer dan 30 procent. De sancties worden als overwinning gezien voor de Amerikaanse president Donald Trump, die ze zaterdag ‘het grootste pakket aan economische sancties ooit’ tegen Noord-Korea noemde. De nieuwe sancties zijn een mokerslag voor de Noord-Koreaanse economie: naar verwachting zullen ze de Noord-Koreanen miljarden kosten.

Trump en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in spraken maandag af om de druk op Noord-Korea maximaal op te voeren. Tegelijkertijd zegt China te hopen op hersteld contact tussen Zuid- en Noord-Korea, iets wat niet direct in zicht lijkt.

De nieuwe sancties werden zaterdag unaniem aangenomen door de VN-. Veiligheidsraad. Het is een vergelding voor de verschillende proeven die het autoritaire regime van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un in Pyongyang uitvoerde met intercontinentale ballistische raketten (ICBM), en zijn erop gericht om het land de nucleaire ontwikkeling te doen staken.

Signaal om te praten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson sprak zich maandag positief uit over de medewerking van China en Rusland bij de sancties. Volgens hem een ‘duidelijke boodschap’ aan de Noord-Koreanen. ‘Stoppen met het uitvoeren van rakettesten is het beste dat Noord-Korea kan doen als signaal dat ze met ons willen praten,’ aldus Tillerson.

De sancties doen volgens Noord-Korea inbreuk op de soevereiniteit. Ook is het regime van Kim Jong-un naar eigen zeggen niet van plan om de nucleaire ontwikkeling stil te leggen, totdat de Amerikanen geen vijandig beleid meer voeren tegen Noord-Korea. Het land benadrukte nogmaals dat de raket die vorige maand werd getest, het vasteland van Amerika zou kunnen bereiken.

Het autoritaire land wil nu de banden aanhalen met Iran, een land dat veel ervaring heeft met Amerikaanse sancties. Decennialang werd Iran afgesloten van de buitenwereld, omdat de Verenigde Naties het land sancties oplegde vanwege het nucleaire programma.

Mogelijk probeert Iran zijn machtspositie te versterken door een nieuwe samenwerking aan te gaan met Noord-Korea. Veiligheidsexperts geven aan dat een overeenkomst tussen de landen vooral voor Iran van strategisch belang is.

Hoe ernstig de samenwerking kan uitpakken, moet nog blijken. Mogelijk overweegt Noord-Korea de technologie achter de internationale Hwasong 14-raket te verkopen aan Teheran. De afgelopen weken schepte Kim Jong-un op over het bereik van deze raket: vanuit Noord-Korea zou de Hwasong 14 het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.