#American Dreamers

Overzicht: deze verzekeringen hebt u nodig in Amerika

Door Emile Kossen - 06 augustus 2017

Bij emigratie vervalt de dekking van veel verzekeringen die u hebt afgesloten in Nederland. Een overzicht.

Zorgverzekering
Op het moment dat u bent uitgeschreven uit Nederland, valt u niet meer onder het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel.

Als een Amerikaanse werkgever uw emigratie sponsort, verzorgt het bedrijf wellicht ook de zorgverzekering: dit is redelijk normaal in de Verenigde Staten, zeker bij grote werkgevers. Als houder van een green card valt u onder de Affordable Health Care Act – u bent verplicht een verzekering te nemen. U kunt uw opties bekijken op healthcare.gov.

Verblijft u tijdelijk in de Verenigde Staten? Er zijn internationale zorgverzekeringen – met een duur van maximaal twee jaar – die goedkoper kunnen uitvallen dan veel Nederlandse verzekeringen. Erkende aanbieders zijn OOM Verzekeringen en De Goudse. Buitenlandse aanbieders: International Expat Insurance, Allianz International Healthcare en Cigna Global. Let goed op wat  onder de dekking valt en wat niet.

Auto
Meteen na aanschaf van een auto moet u een verzekering afsluiten, anders mag u de weg niet op. Grote aanbieders zijn Geico, StateFarm en Progressive, die online applicaties accepteren. Zonder social security number is het lastig om te worden aangenomen door een verzekeraar. Voor buitenlandse automobilisten en mensen met een recent Amerikaans rijbewijs gelden vaak hogere premies. Dit kan tijdelijk zijn: als u een aantal maanden schadevrij rijdt, kan de premie omlaaggaan.

Inboedel en aansprakelijkheid
Voor huurders is er renters insurance, voor mensen met een koophuis home owners insurance. Ze zijn vergelijkbaar met de Nederlandse inboedelverzekering: meestal worden kosten gedekt na diefstal, waterschade, brand en hagel. Over het algemeen zit een aansprakelijkheidsverzekering – liability insurance – voor alle bewoners inbegrepen bij de premie.

Reis en annulering
De Nederlandse reisverzekering is vaak niet meer geldig na emigratie. Amerikaanse bedrijven bieden soortgelijke verzekeringen aan, doorlopend of voor een bepaalde reis. Kosten voor gestolen bagage en voor spoedeisende medische hulp worden gedekt. Hierbij kunt u vaak ook een annuleringsverzekering afsluiten. Let op mogelijke deductibles, het eigen risico van de verzekering.

Rechtsbijstand
Het Amerikaanse rechtssysteem werkt anders dan in Nederland en er is geen verzekering die vergelijkbaar is met de Nederlandse rechtsbijstandsverzekering. De Nederlandse verzekering is na emigratie niet meer geldig. Bij rechtszaken, bijvoorbeeld na letselschade, kunt u een advocaat op ‘no cure, no pay’-basis in de arm nemen: pas als een vooraf bepaald resultaat in de rechtszaal wordt behaald, moet de raadsman worden betaald. Er zijn wel degelijk opties om in de Verenigde Staten verzekerd te blijven: internationale verzekeraars als OOM bieden een vorm van rechtsbijstand aan tijdens uw verblijf.

Ongevallen
De ongevallenverzekering in de Verenigde Staten is vooral bedoeld om hoge medische kosten bij een ongeval te dekken, genaamd critical illness care. Let goed op de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden om te zien bij welke aandoeningen de medische kosten worden vergoed. Net als in Nederland wordt tevens een vast bedrag uitgekeerd in het geval van invaliditeit of overlijden.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.