Amerika

‘The Donald’ toont ander gezicht dag na getier in Phoenix

Door Tom Reijner - 24 augustus 2017

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich woensdag (lokale tijd) van zijn mildere kant laten zien tijdens een bijeenkomst voor veteranen in Reno, Nevada. Hij hield een pleidooi voor nationale eenheid, nadat hij een dag eerder ongenadig had uitgehaald naar de fake media en politieke rivalen als Senator John McCain.

‘Het is tijd de wonden die ons hebben verdeeld te laten helen en te streven naar nieuwe harmonie, gebaseerd op de gemeenschappelijke waarden die ons verenigen,’ zei Trump tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Amerikaanse legioen van oud-strijders in Reno, Nevada.

Wat Trump ook zegt: voor de gevestigde media, Democraten en enkele Republikeinen, blundert hij permanent. Lees deze column van Derk Jan Eppink in Elsevier Weekblad >

Trump kwam niet echt terug op Charlottesville

‘We zijn één volk, met één vaderland en één geweldige vlag,’ zei de Amerikaanse president, die vindt dat de Amerikanen niet kunnen worden gedefinieerd ‘op basis van je huidskleur, wat er op je bankrekening staat en welke politieke partij je aanhangt’.  Terugkomen op de controverse die ontstond na zijn speech over Charlottesville ruim een week geleden, deed hij eigenlijk niet echt. Behalve dus de passage over eenheid.

Gisteren zei Trump in Phoenix, Arizona, dat zijn opmerkingen, waarin hij beide kanten verantwoordelijk hield voor het geweld in Charlottesville, verkeerd zijn geïnterpreteerd door de media. Hij voegde eraan toe dat het de hoogste tijd is dat mensen zich uitspreken tegen de media die voor ‘verdeeldheid zorgen’ in de Verenigde Staten.

Trump is bereid de overheid op slot te gooien als hij geen geld krijgt om een muur te bouwen op de grens van de Verenigde Staten en Mexico >

‘Deze journalisten houden niet van ons land’

‘Deze journalisten,’ sprak Trump, ‘houden niet echt van ons land’. Trump ging in Phoenix, tegenover een menigte fanatieke aanhangers, enorm tekeer tegen de media die ‘oneerlijk’ zijn en niet willen dat het goed gaat met de Verenigde Staten. Hij gaf niet alleen de oppositie een uitbrander, ook twee Republikeinse senatoren uit Arizona moesten het ontgelden.

Onder hen was John McCain, die kwaad bloed zette bij het Witte Huis door Trumps alternatief voor Obamacare niet te steunen. ‘Eén stem waren we verwijderd van de overwinning’, aldus de president op felle toon over zijn partijgenoot die met de Democraten meestemde en zo Trumps zorgplannen vernietigde: ‘Eén stem, praat met jullie Senator.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.