Noord-Korea

Kim Jong-un: ‘Hierna is Guam aan de beurt’

30 augustus 2017

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft nog steeds zijn zinnen gezet op het Amerikaanse eiland Guam. Dat liet het Noord-Koreaanse staatspersbureau vandaag weten. De Amerikaanse president Donald Trump is woedend: praten is geen optie meer.

Op Twitter rekent Trump af met het Noord-Koreabeleid van zijn voorgangers. ‘We hebben met ze gepraat, en we hebben ons vijfentwintig jaar laten afpersen. Praten helpt niet!’ Gisteren verklaarde Trump nog dat alle opties op tafel lagen.
Zijn uitspraken volgen op een nieuwe rakettest van Noord-Korea. Eerder vandaag zei Kim Jong-un dat de test een belangrijke stap is.

De raket die dinsdagochtend werd afgevuurd, legde een afstand af van 2.700 kilometer en vloog over Japan heen. Sinds 2009 is er geen Noord-Koreaanse raket over het vasteland van Japan gevlogen. Japanse burgers werden opgeroepen te schuilen, uit angst voor de mogelijke inslag van de raket.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dekking zoeken

De lancering was even voor zes uur ’s ochtends lokale tijd. De bevolking op het eiland Hokkaido werd via stadsluidsprekers en sms-berichten gevraagd om dekking te zoeken, het openbaar vervoer werd tijdelijk stilgelegd. Maar de raket vloog over het eiland heen en brak in drie stukken.

De Japanse premier Shinzo Abe sprak van een ‘roekeloze actie’ en een ‘serieuze dreiging voor ons land’. Hij verklaarde met Trump te hebben gesproken. De twee willen samen de druk op Noord-Korea verhogen.

Volgens Abe staat Trump ‘voor honderd procent achter Japan’. De afgelopen tijd liepen de spanningen in de regio al flink op, nadat Noord-Korea dreigde de Amerikaanse legerbasis op het eiland Guam onder vuur te nemen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.