Amerika

Wat zei Trump nou echt over geweld Charlottesville?

16 augustus 2017

Het was weer een typische Trump-persconferentie in de New Yorkse Trump Tower: een hoop geschreeuw, beschuldigingen van fake news en journalisten die wanhopig de aandacht van de president probeerden te trekken. Maar wat Trump feitelijk zei, verdwijnt door alle kritiek van onder meer prominente Republikeinen naar de achtergrond.

De persconferentie in New York was eigenlijk belegd voor een heel ander thema, namelijk de plannen van het Witte Huis met de infrastructuur, die volgens de Amerikaanse president Donald Trump in verregaande staat van ontbinding verkeert.

Commentaar van Robbert de Witt: Trump laat zien dat hij niets begrijpt van de pers >

Het is zijn stokpaardje: de Verenigde Staten weer groots maken door miljoenen extra Amerikaanse banen te creëren en te zorgen voor de wederopstanding en bescherming van de industrie.

Trump wilde eerst de feiten

De Amerikaanse journalisten zijn er niet in geïnteresseerd, bleek dinsdagavond. Ze wilden van Trump vooral weten waarom het zo lang duurde voordat hij met een veroordeling kwam van de neonazi’s in Charlottesville, afgelopen weekeinde. Bij geweld in de stad in de staat Virginia kwam een vrouw om het leven toen een auto zich in de menigte boorde. De dader heeft banden met extreem-rechts.

‘Ik wachtte helemaal niet lang met een verklaring,’ zei Trump. Op zaterdag stuurde hij een tweet de wereld in waarin hij zich uitsprak tegen haat en geweld en voor verzoening. ‘Ik wilde eerst zeker weten dat wat ik zei correct is. Ik wil eerst de feiten. Dat is voor mij een erg belangrijk proces.’

Op de vraag of de man die inreed op linkse betogers een terrorist is, wilde Trump geen commentaar geven. ‘Noem het wat je wilt. Terrorisme… moord…. De bestuurder van de wagen is een moordenaar. Wat hij deed, was verschrikkelijk, een onvergeeflijke daad.’

Ook bijval voor de Amerikaanse president

Uit de persconferentie bleek uit niets dat Trump de acties van Alt-Right, neonazi’s en leden van de Ku Klux Klan in Charlottesville goedpraat. Over de rol van links bij de geëscaleerde protesten zei hij dat ook ‘Alt-Left’ blaam treft: ‘Er was een groep (rechts-extremisten, red.) en een andere groep (linkse betogers, red.) die er zonder toestemming bij kwam. Zij waren erg, erg gewelddadig.’

Volgens de Amerikaanse president hebben beide groepen schuld aan de gebeurtenissen. Trump benadrukte dat hij de neonazi’s in Charlottesville heeft veroordeeld. Onder deze rechts-extremisten waren ook mannen die zwaar bewapend waren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar, zei Trump, niet iedereen daar was extreem-rechts of racistisch: ‘Er waren ook mensen die protesteerden tegen het neerhalen van het standbeeld van Robert E. Lee‘ – de aanleiding voor de demonstraties. Generaal Robert Edward Lee was opperbevelhebber van de zuidelijke Geconfereerde strijdkrachten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), waarin de zuidelijke staten onder meer het recht om slaven te houden verdedigden.

Behalve kritiek uit Republikeinse hoek krijgt Trump ook bijval. De ultrarechtse leider Richard Spencer, die in het weekeinde deelnam aan de gewelddadige betoging in Virginia, noemde de verklaring ‘eerlijk en met beide voeten op de grond’. ‘Dank u president Trump voor uw eerlijkheid en de moed om de waarheid te zeggen,’ twitterde de voormalige Ku Klux Klan-leider David Duke na de persconferentie.

In de voortdurende ruzie met Kim Jong-un zijn het de generaals in het Witte Huis die een ­matigende invloed hebben op de impulsieve Trump. Plus: wat u moet weten over de Korea-crisis. Lees dit artikel van Eric Vrijsen in Elsevier Weekblad >

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.