Wonen

Een huurhuis vinden in Amerika

Door Emile Kossen - 24 augustus 2017

Het visum of de green card is binnen, nu nog een huis. Huren is relatief simpel en vergelijkbaar met hoe het gaat in Nederland.

Hoe vindt u een huurhuis? Bijvoorbeeld via de websites Zillow, Rent.com en HotPads. Op Craigslist staan vooral advertenties van particuliere verhuurders en mensen die hun woning onderverhuren. Pas op voor oplichters – stuur nooit geld voordat u een huis hebt kunnen bezichtigen. In lokale kranten staan ook advertenties. Veel huizen worden aangeboden door brokers, makelaars die bemiddelen in huurhuizen en een gage vragen voor hun diensten.

Het handigste is om uw netwerk te gebruiken om een woning te vinden, zodat u al voor vertrek naar de Verenigde Staten een woonplek weet te bemachtigen. Het is ook mogelijk om via Airbnb tijdelijk een kamer of huis te huren in de stad waar u wilt wonen, om van daaruit op zoek te gaan naar een permanente huurwoning.

Papierwerk
Op zich zijn er niet veel eisen om in aanmerking te komen voor een huurwoning in de private sector. Veel grote verhuurders willen een loonstrook zien, een overzicht van financiële middelen (bankrekeningen, et cetera) en wat persoonlijke informatie. Sommige verhuurders willen dat huurders een familielid of vriend opgeven als guarantor – iemand die garant staat wanneer u de huur niet kunt betalen. Particuliere verhuurders doen in de regel niet moeilijk.

Als u zich aanmeldt voor een woning, kunt u worden uitgenodigd voor een individuele of een groepsbezichtiging. Let op de staat van de woning, bekijk de buurt en bereken de totaalprijs: de kale huur plus utilities (gas, water en licht). Bekijk de lease terms goed. Daarin staan de minimale periode dat u de woning huurt en de mogelijkheden om een contract te verbreken. Normaliter is dit een jaar, maar ook hierin kunnen particuliere verhuurders flexibeler zijn.

Het is normaal – zeker in de grote steden – dat de huurder een maand huur vooruitbetaalt, alsmede een borg. De verhuurder mag de hoogte zelf bepalen, maar de borg bedraagt in de regel niet meer dan zes weken huur. Als u een huurcontract hebt getekend voor een vaste periode, bijvoorbeeld een jaar, mag de huur tijdens die periode niet worden verhoogd. Bij een contract dat per maand wordt verlengd, gelden geen restricties.

Huurhuis gevonden? Er bestaat niet zoiets als een gemeentelijke basisregistratie in de Verenigde Staten, dus u hoeft geen extra stappen te zetten. Het is wel handig om te overleggen met de verhuurder, de landlord, over gas-, water- en lichtaanbieders.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.