Noord-Korea

Opmerkelijk: Zuid-Korea en Amerika in de clinch om Kim

Door Berend Sommer - 06 september 2017

De oorlogscrisis tussen Amerika en Noord-Korea heeft een opmerkelijk neveneffect. Zuid-Korea, al bijna zeventig jaar een trouwe bondgenoot van Amerika, kan zich niet vinden in de gespierde taal van de Amerikaanse president Donald Trump.

De regeringsleiders van de twee landen kunnen het niet eens worden over de koers. Trump schreef vorige week, na een Noord-Koreaanse rakettest met een ICBM (langeafstandsraket), op Twitter dat praten niet het antwoord was op de aanhoudende rakettesten. Hiermee bruuskeerde hij zijn bondgenoot Moon Jae-in, die juist pleit voor een dialoog met Noord-Korea.

Op zaterdag dreigde Trump een handelsverdrag met Zuid-Korea op te zeggen, omdat het zou stroken met zijn protectionistische beleid. Daarmee zette hij de verhoudingen opnieuw op scherp.

Nadat Noord-Korea een waterstofbom lanceerde die een aardbeving veroorzaakte van 6,4 op de schaal van Richter, zei Trump dat Zuid-Korea te veel gericht was op toenadering tot Noord-Korea. ‘Dat gaat niet werken,’ aldus Trump op Twitter.

Vreedzame oplossing

De Zuid-Koreaanse president Moon wil de dialoog met Noord-Korea hervatten, waarbij hij op zoek wil naar een vreedzame oplossing. ‘We kunnen een rampzalige oorlog niet toestaan,’ zegt de Zuid-Koreaanse regering in een verklaring. ‘We geven ons doel – een vreedzame nucleaire ontwapening op het schiereiland – niet op.’

Donald Trump wil Noord-Korea nog zwaardere sancties opleggen. Volgens Moon heeft het verleden uitgewezen dat nieuwe sancties geen effect hebben op het nucleaire programma van het buurland.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.