Amerika

Clinton: ‘Trump is niet de leider van de vrije wereld…’

Door Berend Sommer - 25 september 2017

‘Trump is nog slechter dan ik dacht.’ Dat zegt Hillary Clinton over de Amerikaanse president. Clinton houdt op dit moment een tournee door Amerika om haar boek What happened te promoten.

In het boek probeert ze te verklaren waarom ze afgelopen jaar de Amerikaanse presidentsverkiezingen verloor. ‘Het was zo moeilijk om toe te geven dat Trump heeft gewonnen,’ zegt Clinton tijdens een interview met nieuwszender MSNBC. Clinton heeft veel kritiek op Trump en vindt dat hij niet een president is die alle Amerikanen vertegenwoordigt. Dat zou wel zo moeten zijn, vindt zij.

Leider van de vrije wereld

De nieuwszender vraagt Clinton wat ze van Angela Merkel vindt, die zondag voor de vierde keer werd herkozen tot bondskanselier van Duitsland. ‘U kent Angela Merkel al heel lang, hoe gaat zij om met Trump? Is zij de leider van de vrije wereld?’

‘Ik denk dat ze met het presidentschap van Trump kan omgaan, ze is een serieus iemand, maar ze heeft het er ook moeilijk mee,’ antwoordt Clinton. ‘Ze is in mijn ogen nu wel de belangrijkste leider van de vrije wereld. En ze houdt van voorspelbaarheid en stabiliteit.’

What happened

In haar nieuwe boek beschrijft Clinton haar verkiezingscampagne in 2016 als ‘spannend, leuk, nederig, en soms ronduit verbazingwekkend’. Ze laat zich in dramatische bewoordingen uit over haar verlies van Trump: ‘Het was niet makkelijk om dit [haar boek, red.] te schrijven. Elke dag als presidentskandidaat wist ik dat miljoenen mensen op mij rekenden, en ik kon het niet verdragen als ik hen zou teleurstellen. Maar dat heb ik toch gedaan. Ik heb mijn taak niet kunnen volbrengen en moet daar voor de rest van mijn leven mee verder.’

Voor Trump als persoon voelt ze niets anders dan pure walging. In haar boek bekent ze dat de ‘de rillingen’ van hem kreeg, en dat ze hem een ‘creep’ vindt. Ze beschrijft onder meer dat hij haar tijdens een debat in oktober in Saint Louis op een hinderlijke manier volgde, elke keer net te dichtbij kwam en in haar nek hijgde.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.