Turkije

Erdogan zet Trump voor het blok bij VN

Door Berend Sommer - 20 september 2017

Washington bewapent terroristen. Dat zegt Recep Tayyip Erdogan. De Turkse president heeft zich fel uitgesproken tegen het Midden-Oostenbeleid van Amerika. Hiermee zet hij de diplomatieke betrekkingen verder onder druk.

Erdogan maakt zich kwaad over de bewapening van de Koerdische facties in Syrië en Irak. Amerika vecht samen met de gewapende Koerdische militie YPG tegen terroristische organisatie Islamitische Staat in Syrië. ‘De YPG in Syrië is nauw verwant aan de separatistische terroristen van de PKK in Turkije,’ zegt Erdogan. ‘We vechten tegen de uitwassen van de PKK.’

Volgens Erdogan maakt Amerika een fout door met Koerdische milities op te trekken. ‘We zouden samen met de Verenigde Staten moeten vechten tegen terroristen,’ zegt Erdogan. ‘Maar als wij niet eens wapens mogen kopen van Amerika, waarom krijgen de terroristen ze dan voor niets? Dat is een vraag die we aan onze Amerikaanse vrienden gaan stellen. Als deze vraag niet zal worden beantwoord, betekent dat een grote teleurstelling.’ Dat zegt Erdogan in een interview met de Amerikaanse nieuwszender PBS. Erdogan heeft donderdag een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump.

Wapendeal sneuvelde

Volgens Erdogan zijn de Verenigde Staten wel in staat om de Koerden te bewapenen zonder daar geld voor te verlangen, terwijl een wapendeal met Turkije, à raison 1,2 miljoen dollar (1 miljoen euro), niet doorging.

Dat wekt ergernis bij Erdogan: ‘We vechten nu tegen een terroristische organisatie (IS), en de Amerikanen gebruiken daarbij een andere terroristische organisatie als een hulpmiddel. Maar Amerika zou ons om hulp moeten vragen.’ De wapendeal met de Verenigde Staten ging niet door, omdat de wapens bedoeld waren voor de lijfwachten van de Turkse president.

Het Amerikaanse Congres verhinderde de deal, nadat er voor de Turkse residentie in Washington een straatgevecht uitbrak tussen de lijfwachten van Erdogan en Koerdische demonstranten. Daarbij vielen tientallen gewonden. Volgens Erdogan was dit te wijten aan de PKK. Uit camerabeelden kan echter worden opgemaakt dat de Turkse president zelf de opdracht gaf tot de schermutselingen.

Turkije koopt Russische raketten

Vorige week kocht Turkije een Russisch S-400-raketsysteem, zeer tegen de wens van de NAVO in. De aanschaf van een raketsysteem is een teken aan de wand voor de verslechterende relatie tussen Turkije en de andere NAVO-bondgenoten. Het Pentagon reageerde ondubbelzinnig op de aanschaf van Russische raketten: ‘Geen goed idee.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.