Amerika

Florida zet zich schrap voor superorkaan Irma

Door Tom Reijner - 10 september 2017

De windkracht van de tropische storm Irma neemt, na eerder wat te zijn afgenomen, weer toe. Dat belooft weinig goeds voor de Amerikaanse staat Florida. Irma blijkt op Cuba flink huis te hebben gehouden.

Het American Hurricane Center in Miami deelde Irma zondagochtend (Nederlandse tijd) in op kracht vier. Dat betekent dat de windsnelheden oplopen tot boven de 200 kilometer per uur.

Schuilplaatsen

Irma heeft inmiddels Florida bereikt, meldt het National Hurricane Center in Miami. Het oog van de storm bevond zich rond 13.00 uur (Nederlandse tijd) op zo’n 25 kilometer ten zuidwesten van Key West, de uiterste, zuidwestelijke punt van de eilandengroep bij het vasteland van de staat Florida. De bewoners van de oostkust van Florida, waar ook Miami ligt, zullen wel te maken krijgen met storm en schade, maar de zwaarste winden zullen de westkust treffen. Vooral in het kustgebied tussen Fort Myers en Tampa zal het gaan spoken. Daar worden vloedgolven van 4,5 meter hoog verwacht. Het gebied Tampa Bay is een verstedelijkte regio waar drie miljoen mensen wonen, onder wie veel ouderen.

Irma is ‘extreem gevaarlijk’ geworden. De autoriteiten hebben om die reden een enorme evacuatie van de bevolking op touw gezet: meer dan 6,5 miljoen mensen zijn opgeroepen hun huis te verlaten en veiliger oorden op te zoeken. De afgelopen dagen stonden er lange files met mensen die weg probeerden te komen van het naderende natuurgeweld.

De palmbomen in Florida buigen voor de aantrekkende wind – bron:EPA

Zo’n 70.000 mensen zijn ondergedoken in honderden schuilplaatsen die de staat heeft opengesteld. Gouverneur Rick Scott meldde eerder vandaag dat tienduizenden mensen zonder stroom zitten in Florida. Nadat de storm Cuba achter zich liet, nam de windkracht af en was de storm van categorie twee.

Veel huizen aan de kust zijn hun dak kwijt

Het communistische land lijkt zwaar getroffen, al is nog niet bekend wat de schade precies is. Het water in de Golf van Mexico werd hoog opgezweept en spoelde tot ver in de straten van de hoofdstad Havana. Langs honderden kilometers kust drong het zeewater het land binnen. Er zijn weinig officiële gegevens over slachtoffers. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat er 24 doden zijn te betreuren op het eiland.

Flinke schade in Villa Clara, Cuba – bron:AFP

Duizenden bewoners van de kuststrook waren door het leger naar schuilplekken gebracht. De overheid liet tevens ongeveer 5.000 toeristen uit de hotels en resorts langs de kust naar veiliger plekken wegbrengen.  Veel huizen in de kuststrook zijn hun dak kwijt. Volgens de Britse krant The Guardian zijn alleen al in de stad Santa Clara 39 huizen onder het natuurgeweld ingestort.

Intussen is het puinruimen op Sint-Maarten begonnen, na de passage van Irma. Orkaan José, waarvoor werd gevreesd, heeft het eiland niet aangedaan.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.