Noord-Korea

Trump broedt op antwoord op Kims kernproef

Door Elif Isitman - 04 september 2017

De Amerikaanse president Donald Trump beraadt zich op een reactie op de laatste Noord-Koreaanse kernproef. Een aanval op Noord-Korea sluit hij niet uit, een uitspraak die hij al vaker deed.

‘We zien wel,’ zei Trump toen hem werd gevraagd naar een eventuele aanval. Eerder op de dag liet hij via Twitter doorschemeren dat praten niet helpt: ‘Ze begrijpen slechts één ding,’ schreef hij, terwijl hij sneerde dat Zuid-Korea niet snapt dat vredesgesprekken niet werken.

Hardere maatregelen

De Amerikaanse president belde zondag onder anderen met de Japanse premier Shinzo Abe over maatregelen na de kernproef van de nacht ervoor, die volgens Noord-Korea is gedaan met een waterstofbom (‘H-bomb‘) die aan een intercontinentale raket kan worden bevestigd. De internationale gemeenschap moet hardere maatregelen nemen tegen het autoritaire regime van Kim Jong-un, zei Abe na afloop van zijn gesprek met Trump.

Later op zondag liet Trump op Twitter weten dat hij overweegt sancties te treffen tegen landen die handel drijven met Noord-Korea.

China handelt nog altijd met Noord-Korea

Hoewel Trump het niet expliciet zei, lijkt hij met die uitspraak voornamelijk te doelen op China, dat ondanks de beperkende maatregelen en VN-sancties tegen Noord-Korea nog altijd veel met het land zou handelen. Trump heeft China al eens opgeroepen Kim Jong-un meer onder druk te zetten. China was er zondag wel snel bij om de test met een waterstofbom te veroordelen.

De VN-Veiligheidsraad komt maandag bij elkaar om over Noord-Korea te praten. Dan zal blijken of er nieuwe sancties komen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.