Noord-Korea

Merkel tikt Trump op de vingers: oorlogstaal ‘totaal ongepast’

Door Berend Sommer - 21 september 2017

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich in harde bewoordingen gedistantieerd van de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump tegen Noord-Korea. Trump zei dat hij bereid was Noord-Korea volledig te vernietigen, als Pyongyang het nucleaire programma doorzet. Merkel veegt hem de mantel uit. ‘Daar ben ik tegen.’

Dat zei de Duitse bondskanselier tijdens een interview met Deutsche Welle. Ze reageert hiermee op de uitspraken van Donald Trump, tijdens zijn eerste speech op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

‘Rocket man’

‘Geen enkel land op aarde zit te wachten op het moment dat deze schurkenbende zich weet te wapenen met nucleaire wapens,’ zei Trump dinsdag in New York.

Amerika heeft veel kracht en geduld. Maar wanneer wij ons genoodzaakt zien onszelf of onze bondgenoten te beschermen, hebben wij geen andere keuze dan Noord-Korea compleet te vernietigen. Rocket Man is on a suicide mission for himself, and for his regime,’ aldus Trump, verwijzend naar de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

De Nederlandse premier Mark Rutte zegt ‘een wenkbrauw te hebben opgetrokken’ tijdens de felle toespraak van Trump. ‘Maar hij zei ook goede dingen. Dat hij de secretaris-generaal ondersteunt om de Verenigde Naties te moderniseren.’

‘Hier ben ik tegen’

Merkel is minder genuanceerd over de toespraak van Trump. ‘Ik ben tegen dit soort oorlogsdreigementen,’ zegt de Duitse bondskanselier. Merkel geeft de voorkeur aan strengere sancties. ‘Hoewel dit conflict zich ver van Duitsland afspeelt, worden we er ook door geraakt. Daarom ben ik bereid om mijn verantwoordelijkheid te nemen, net als de minister van Buitenlandse Zaken,’ aldus Merkel.

Merkel, die aan kop gaat in de Duitse bondsverkiezingen aanstaande zondag, dringt aan op toenadering: ‘We vinden een militaire oplossing in elke vorm totaal ongepast, en we dringen aan op een diplomatieke oplossing.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.