Amerika

Met nieuwe sancties wil Trump Noord-Korea nog harder treffen

Door Elif Isitman - 21 september 2017

De Amerikaanse president Donald Trump doet er nog een schepje bovenop met de sancties tegen Noord-Korea. Donderdag kwam hij met een decreet, waarin Amerika individuen en bedrijven die handel drijven met Noord-Korea wil bestraffen.

‘Jullie kunnen met Noord-Korea handelen, of met de Verenigde Staten,’ aldus Trump donderdag.

Bondgenoten voorzichtiger dan Trump

Eerder op de dag kondigde hij tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties al uitgebreidere sancties tegen Noord-Korea aan, maar hield hij nog even geheim wat ze precies inhielden. Hij wilde eerst praten met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Japanse premier Shinzo Abe.

Bondgenoten van Trump, waaronder Zuid-Korea, wilden juist een uitbreiding van bestaande sancties. Trump komt echter met een pakket aan nieuwe maatregelen, waarmee bedrijven en personen die met Noord-Korea handelen dus geschrapt worden als partner van de Amerikanen. Volgens Trump heeft ook de centrale bank van China financiële instituties opgeroepen om de handel met het regime van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un te staken.

‘De tolerantie voor deze schandelijke praktijk moet nu stoppen,’ zei Trump, verwijzend naar de nucleaire ontwikkeling van Noord-Korea.

Het Witte Huis verklaarde naderhand bovendien dat de minister van Financiën Steven Mnuchin strafmaatregelen kan nemen tegen iedereen die belangen of bemoeienis heeft op plaatsen in Noord-Korea met douanefaciliteiten. Vliegtuigen en schepen die daar met hulp of in opdracht van een buitenlands rechtspersoon vertrekken, mogen de eerstvolgende 180 dagen niet landen of aanmeren in de VS.

Mnuchin zei ook dat banken die zakendoen met Pyongyang niet langer actief mogen zijn op de Amerikaanse markt. ‘Geen enkele bank ter wereld zou moeten willen meewerken aan het destructieve gedrag van Kim Jong-un. Buitenlandse financiële instellingen weten nu dat ze voortaan moeten kiezen tussen de VS of Noord-Korea. Zakendoen met beide kan niet.’

Geklaag van Noord-Korea

Vermoedelijk is het besluit van Trump een klap in het gezicht van Noord-Korea, dat eerder op de dag klaagde bij de VN-kinderrechtenorganisatie. Dat ging over bestaande sancties, die zouden op den duur ‘het voortbestaan van onze kinderen bedreigen,’ verklaarde Han Tae Song, de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur in Genève.

Experts uit het kinderrechtenpanel reageerden laconiek, en wezen erop dat Noord-Korea zelf wordt beticht van gedwongen kinderarbeid, seksueel misbruik van kinderen en kinderhandel. Ook zou het land te weinig geld uitgeven aan gezondheidszorg voor kinderen, onderwijs en internettoegang.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.