Amerika

Hoe Noord-Korea reageert op oorlogstaal Trump

Door Berend Sommer - 21 september 2017

‘Als Trump denkt dat hij ons kan verrassen met zijn hondengeblaf, dan is hij aan het dromen,’ zegt Ri Yong-ho, de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken. Het is de eerste reactie van Noord-Korea op Trumps oorlogstaal. Tijdens zijn eerste toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, zei Trump dat hij Noord-Korea totaal zal vernietigen als het nucleaire programma wordt doorgezet.

Ri Yong-ho lijkt niet onder de indruk van het dreigement. Tijdens zijn verblijf in New York, eveneens voor de Algemene Vergadering van de VN, reageerde hij op vragen van enkele journalisten. Op de vraag wat hij denkt over de kwalificatie ‘Rocket man’, zoals Trump Kim Jong-un noemde, antwoordde Ri Yong-ho: ‘Ik heb medelijden met zijn personeel.’

‘Rocket man’

‘Geen enkel land op aarde zit te wachten op het moment dat deze schurkenbende zich weet te wapenen met nucleaire wapens,’ zei Trump dinsdag in New York.

‘Amerika heeft veel kracht en geduld. Maar wanneer wij ons genoodzaakt zien onszelf of onze bondgenoten te beschermen, hebben wij geen andere keuze dan Noord-Korea totaal te vernietigen. Rocket Man is on a suicide mission for himself, and for his regime,’ aldus Trump, verwijzend naar de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Merkel wil diplomatieke oplossing

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zich woensdag uit tegen Trumps oorlogstaal. ‘Ik ben tegen dit soort dreigementen,’ zei de Duitse bondskanselier.

Merkel geeft de voorkeur aan strengere sancties. ‘Hoewel dit conflict zich ver van Duitsland afspeelt, worden wij er ook door geraakt. Daarom ben ik bereid om mijn verantwoordelijkheid te nemen, net als de minister van Buitenlandse Zaken,’ aldus Merkel.

Merkel, die aan kop gaat in de peilingen voor Duitse bondsverkiezingen aanstaande zondag, dringt aan op toenadering: ‘We vinden een militaire oplossing in elke vorm totaal ongepast, en we dringen aan op een diplomatieke oplossing.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.