Noord-Korea

Verse sancties tegen Kim, Trump hoopte op meer

Door Tom Reijner - 12 september 2017

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft nieuwe sancties ingesteld tegen het regime van Noord-Korea. Ook China en Rusland gingen dus akkoord met de door Amerika in stemming gebrachte resolutie, maar de maatregelen tegen Kim Jong-un zijn toch niet helemaal wat Donald Trump voor ogen had.

Of de sancties het Noord-Koreaanse regime erg doen schrikken, is maar zeer de vraag.

Het Witte Huis wilde veel verder gaan

Er ligt nu een exportverbod op textiel op tafel. Textiel is het een-na grootste exportproduct van het gesloten land.  Daarnaast stemde de Veiligheidsraad in met een importverbod op aardgas en wordt de import van ruwe en bewerkte olie aan banden gelegd. Dat is vooral nadelig voor de zware industrie in het land. Met deze sancties verliest het Noord-Koreaanse bewind ‘maar’ 55 procent van zijn olie.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Tot het einde van het jaar mogen er maar 500.000 vaten olie aan Noord-Korea geleverd worden, vanaf 1 januari 2018 geldt een plafond van twee miljoen vaten olie. Het Witte Huis wilde een algeheel verbod op de import van olie, maar daar gingen China en Rusland niet mee akkoord. Beide landen zijn bang dat heel ingrijpende sancties averechts werken. De Russische president Vladimir Poetin is het meest uitgesproken. Volgens hem is de enige oplossing de diplomatieke weg, omdat anders een uitgebreid militair conflict kan losbarsten.

Japan en Zuid-Korea zijn opgetogen

Washington wilde alle financiële tegoeden in het buitenland bevriezen van leden van de Noord-Koreaanse regering en van dictator Kim Jong-un. Ook dat plan kwam er niet doorheen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zei dat de Verenigde Staten niet uit zijn op een oorlog met Noord-Korea. ‘We zijn klaar met proberen Noord-Korea het juiste te laten doen. We handelen nu om ervoor te zorgen dat het land niet het verkeerde doet,’ aldus Haley.

Japan en Zuid-Korea zijn opgetogen over de sancties. De landen in de regio zijn belangrijke bondgenoten van Amerika. Noord-Korea vormt een grote bedreiging voor hen. Zuid-Korea verkeert officieel nog altijd in oorlog met de communistische noorderburen en vreest een verwoestende raketaanval op bijvoorbeeld de hoofdstad Seoul. Japan kreeg onlangs nog te maken met een overvliegend Noord-Koreaans projectiel, die alle alarmbellen deed afgaan.

Arend Jan Boekestijn over de verstrekkende gevolgen van een conflict met Noord-Korea >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.