Noord-Korea

Noord-Korea: Trump betaalt ‘behoorlijke prijs’ bij nieuwe sancties

Door Tom Reijner - 11 september 2017

Een dag na de feestdag waarop de stichting van Noord-Korea werd gevierd, klinken er verse bedreigingen aan het adres van Amerika. Het zal Donald Trump duur komen te staan als er nieuwe sancties worden ingesteld, klinkt het in Pyongyang.

De boodschap van dictator Kim Jong-un is niet mis te verstaan. ‘De Democratische Volksrepubliek Korea zal er absoluut voor zorgen dat de Verenigde Staten een behoorlijke prijs betalen.’

Trump wil een olieboycot tegen Noord-Korea

De dreiging komt na het nieuws dat het Witte Huis een resolutie in stemming wil brengen in de VN-Veiligheidsraad. In die resolutie worden hardere maatregelen voorgesteld tegen Noord-Korea. Het zou onder meer gaan over een olie- en petroleumboycot. Daarnaast willen de Amerikanen een ban op textielexport en een verbod op het inhuren van Noord-Koreaans personeel door andere landen. Verder moeten de financiële tegoeden van Kim Jong-un worden bevroren en mag hij niet meer reizen.

Het complot tegen Kim Jong-nam: waarom moest hij dood? 

Het is nog onduidelijk of China en Rusland de nieuwe strafmaatregelen steunen. China houdt Noord-Korea vooralsnog de hand boven het hoofd. Voor Pyongyang zijn de Chinezen erg belangrijk, vooral op het gebied van handel. Peking ziet liever dat het huidige regime overeind blijft dan dat er onrust aan de grens ontstaat. Rusland wil inzetten op onderhandelingen. Extra sancties zullen alleen maar contraproductief werken, denkt de Russische president Vladimir Poetin. Hij waarschuwde de afgelopen week voor escalatie van het tot dusver verbale conflict.

Kim gearmd met wetenschappers op gala

Het Noord-Koreaanse regime organiseerde zaterdag in de hoofdstad Pyongyang een gala en een banket voor de wetenschappers en technici die waren betrokken bij de waterstofbomtest op 3 september, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Op beelden van het gala is te zien hoe Kim gearmd met de leiders van het atoomprogramma de zaal van het theater binnenkomt.

Ook verspreidde het regime een foto van hem en zijn vrouw Ri Sol-ju, kijkend naar een groot scherm waarop beelden van ontwikkelde (kern)wapens werden getoond. Een nieuwe raketlancering of nucleaire test bleef uit, ondanks het feit dat het bewind het 69ste bestaan van de Noord-Korea vierde. Vorig jaar was de feestdag nog aanleiding voor een atoomproef.

De Verenigde Naties maken zich ernstige zorgen over het conflict. Volgens secretaris-generaal António Guterres is de crisis de ergste ‘in jaren’ en het is van het grootste belang om Noord-Korea af te houden van atoomwapens en het land aan de resoluties van de VN-Veiligheidsraad te houden. Anders kan het wel eens op oorlog uitdraaien, vreest Guterres.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.