Noord-Korea

Trump: Kim Jong-un zal worden getest als nooit tevoren

Door Berend Sommer - 22 september 2017

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de verklaring die Kim Jong-un heeft gegeven. Kim Jong-un dreigde Amerika te straffen met de zwaarste mogelijke maatregelen. ‘Hij is duidelijk gestoord,’ aldus Trump.

Trump reageerde vrijdagochtend (Amerikaanse tijd) op Twitter. ‘Kim Jong-un is duidelijk een gek die er niet om geeft of zijn volk sterft of vermoord wordt,’ zegt de Amerikaanse president. ‘Hij zal worden getest als nooit tevoren.’ Eerder liet Trump al weten dat hij het land desnoods totaal zou vernietigen, als het zou doorgaan met het bedreigen van Amerika.

Uitzonderlijke verklaring

De verklaring van Kim Jong-un is opmerkelijk, omdat Noord-Korea normaal alleen met staatscommuniqués naar buiten treedt. Dit keer kwam de Noord-Koreaanse dictator echter zelf met een verklaring. ‘Zonder enige twijfel zal ik de gestoorde en seniele Verenigde Staten temmen met vuur,’ zegt Kim Jong-un, ‘Trump zal de prijs betalen voor zijn dreigementen.’

Het is onduidelijk hoe Noord-Korea de uitspraken van Trump wil vergelden. Wel kondigt het land aan binnenkort een waterstofbom te testen boven de Stille Oceaan. Volgens Zuid-Korea is er niet eerder een dergelijke verklaring van de Noord-Koreaanse dictator naar buiten gebracht.

Waterstofbom over Japan

Het testen van een waterstofbom boven de Stille Oceaan betekent dat er een raket moet worden gelanceerd die over Japan heen gaat. Japan, het enige land dat ooit is aangevallen met nucleaire wapens, waarschuwt dat dit dreigement ‘totaal onacceptabel’ is.

Kim Jong-un wil de omvangrijkste tegenmaatregelen in de geschiedenis nemen. In de verklaring zegt de Noord-Koreaanse dictator ook dat de nucleaire bewapening van zijn land de ‘enig juiste weg is’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.