#Actueel

Trump maakt rechts boos met immigratieplan

Door Emile Kossen - 15 september 2017

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt een nieuwe weg ingeslagen: na een deal met de Democraten over het schuldenplafond praat hij ook met die partij over het verlenen van amnestie voor 800.000 illegale immigranten. Conservatieve Amerikanen reageren boos.

Samenwerking in Washington, het is de afgelopen jaren bar weinig voorgekomen. Trump, een Republikein, doet deze weken een serieuze poging om overeenkomsten te vinden met de Democraten. En met wat succes: afgelopen week sloot hij een akkoord met de Democratische leiders Nancy Pelosi (Huis van Afgevaardigden) en Chuck Schumer (Senaat) om een beslissing over het schuldenplafond met drie maanden uit te stellen.

Maar een deal over immigratie zou pas echt opvallend zijn. Woensdag werd bekend dat Trump serieuze gesprekken voert met Schumer en Pelosi om 800.000 jonge illegale immigranten, bekend als de ‘dreamers’, te beschermen van uitzetting. Opvallend, want een week eerder was het zijn eigen minister van Defensie, Jeff Sessions, die de tijdelijke bescherming opgesteld onder Barack Obama introk. Illegaal, aldus Sessions.

Verrassend
Trump, tijdens de campagne zeer hard over illegale migranten uit Centraal- en Zuid-Amerika, heeft juist vriendelijke woorden over voor de dreamers. Op Twitter schrijft hij: ‘Is er echt iemand die deze goed opgeleide en succesvolle jonge mensen het land wil uitgooien? Ze hebben banen, sommigen zitten in het leger. Echt!’

Maar een akkoord met de Democraten is er nog niet, zo stelt hij zelf. Daarvoor moet er ook geld naar de bouw van een muur langs de grens met Mexico. De kans dat de oppositiepartij daarmee akkoord gaat, is gering. De gesprekken met de Democraten lijken een gevolg van de reeks tegenslagen die Trump moest verwerken in zijn eerste maanden, juist omdat zijn eigen Republikeinse partij het nergens over eens wist te worden.

Vooral op rechts wordt met verbazing gereageerd op de deals. Congreslid Steve King uit Iowa schrijft dat Trump zijn eigen kiezersblok ‘kapot maakt’. ‘Geen enkele belofte is meer te vertrouwen.’ De website Breitbart noemt Trump schertsend ‘Amnestie Don’. Ann Coulter, columniste en eerder een vocale Trump-supporter, vroeg zich of er nog ‘iemand is die niet wil dat Trump wordt afgezet’.

Maar Trump lijkt goed te begrijpen wat onder de meeste Amerikanen leeft. Uit peilingen blijkt dat slechts een klein gedeelte van de Republikeinen, 24 procent, wil dat de jonge illegalen worden uitgezet. Een meerderheid van de kiezers, 58 procent, wil dat ze mogen blijven en zelfs de kans moeten hebben om Amerikaanse burgers te worden.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.