#Actueel

Trump in spagaat om bescherming jonge illegalen

Door Elif Isitman - 04 september 2017

De Amerikaanse president Donald Trump wil de beschermde status van honderdduizenden immigranten die als kind illegaal het land binnenkwamen, opheffen. Wel wil hij de uitvoering van het besluit zes maanden uitstellen om het Congres de kans te geven het verblijf van de jonge immigranten alsnog een wettelijke basis te geven.

Trump maakt zijn besluit dinsdag officieel bekend, meldt persbureau Reuters.

In Amerika opgegroeide kinderen

Het gaat om ongeveer 800.000 kinderen van illegale immigranten die als kind door hun ouders zijn meegenomen naar de Verenigde Staten. Trumps voorganger Barack Obama gaf deze immigranten (‘dreamers’, noemde hij ze) in 2012 per decreet een verblijfsvergunning. In totaal zijn er ongeveer 11 miljoen illegale migranten in Amerika.

De kinderen zijn in Amerika opgegroeid, en kennen veelal geen ander vaderland. Ze zijn over het algemeen goed geïntegreerd. De meesten komen uit Latijns-Amerikaanse landen, zoals Mexico. Meer dan 200.000 ‘dreamers’ wonen in Californië, 100.000 in Texas. Ook de staten New York, Illinois en Florida herbergen grote aantallen van zulke immigranten. Hun verblijfstatus wordt momenteel nog veiliggesteld in de Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA). Ook mogen ze onder DACA legaal werken in Amerika.

Trump staat onder druk

Eerder leek het erop dat Trump de speciale groep migranten met rust zou laten, maar hij heeft te maken met druk van meerdere kanten. Tien Amerikaanse staten willen dat hij een einde maakt aan de dreamers-regeling, en hebben gedreigd naar de rechter te stappen als dit niet uiterlijk dinsdag gebeurt. Maar veel Republikeinen in het Congres vinden een dergelijke stap te drastisch. Zo vroeg bijvoorbeeld Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Trump eerder met klem om het schrappen van DACA niet door te zetten.

Een lastig parket voor Trump, die zijn conservatieve kiezers tevreden wil stellen, maar zich ook wil houden aan zijn verkiezingsbelofte om illegale immigratie te bestrijden. Het is dan ook slim om de maatregel dinsdag aan te kondigen, maar de inwerkingtreding ervan met een half jaar uit te stellen. Zo legt hij de bal weer bij het Congres.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.