Amerika

Video: dit zegt nieuwe ambassadeur over Nederland

Door Emile Kossen - 28 september 2017

Pete Hoekstra (63), beoogd Amerikaans ambassadeur in Nederland, heeft zonder veel problemen zijn verhoor in de Senaatscommissie doorstaan. Zijn benoeming door de voltallige Senaat lijkt een formaliteit.

Hoekstra werd in juli genomineerd door president Trump om de Amerikaanse post in Den Haag te leiden en moest woensdag langskomen bij de Senaatscomissie voor Buitenlandse Zaken. Hij kreeg welgeteld één kritische vraag: of hij de ‘progressieve Nederlandse waarden’ wel kan respecteren. Hoekstra, die tussen 1993 en 2011 Republikeins lid was van het Huis van Afgevaardigden, staat bekend als een criticus van bijvoorbeeld het homohuwelijk.

Hij wimpelde de vraag van Democratisch Senator Chris Murphy simpel af. ‘Ik heb respect voor de rechten van ieder individu, dat past denk ik juist goed bij de Nederlanders. Bovendien is het niet mijn taak om beleid te beïnvloeden, waarvan het land in kwestie denkt dat het passend is.’

Nederlandse afkomst
Hoekstra zei tijdens het verhoor trots te zijn op de benoeming. Hij werd in 1953 geboren in Groningen en vertrok op 3-jarige leeftijd met zijn ouders naar Holland, Michigan. Zijn ouders ‘leefden de American Dream’, zei Hoekstra, die zelf multimiljonair werd door het verkopen van meubels en daarna de politiek inging.

Pete Hoekstra in gesprek met correspondent Emile Kossen: ‘Media proberen Trump kapot te maken’ 

Hoekstra bedankte Nederland voor de militaire steun in Afghanistan en zei als ambassadeur de ‘unieke banden’ tussen de Verenigde Staten en Nederland te willen versterken. Hij geeft daarbij prioriteit aan economische ontwikkeling en de strijd tegen extremisme.

In het verleden liet Hoekstra zich negatief uit over moslims, maar dat kwam niet terug tijdens zijn verhoor. Hij was tijdens de campagne een vocaal aanhanger van Trump en bleef de zakenman na de verkiezing bijstaan. Kortstondig gingen er geruchten in Washington D.C. dat Hoekstra een plek bij de CIA-top zou krijgen, maar uiteindelijk werd hem het ambassadeurschap aangeboden.

Naar verwachting stemt de voltallige Senaat volgende maand over de benoeming. Omdat die kamer in handen is van de Republikeinse partij, is dat een formaliteit.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.