Amerika

‘Trump trekt zich volgende week terug uit Iran-deal’

Door Fleur Verbeek - 06 oktober 2017

De Amerikaanse president Donald Trump zal de deal over het atoomprogramma van Iran niet meer steunen. Diverse Amerikaanse media, waaronder The Washington Post, melden dat Trump dit volgende week zal aankondigen.

Donderdagavond uitte Trump zich nog cryptisch over de kwestie. Hij sprak van een ‘stilte voor de storm’. Volgens The Washington Post doelde Trump daarmee op het atoomakkoord. De president wil hier al langer vanaf. Volgens hem is het niet in het belang van de Verenigde Staten. Hij noemde het eerder zelfs ‘de slechtste deal ooit’.

Diverse Congres-leden, diplomaten, militaire en veiligheidsadviseurs willen de deal juist behouden, al dan niet in aangescherpte vorm. Zo pleitte minister van Defensie James Mattis woensdag nog voor behoud van de nucleaire deal. Hij staat daarmee lijnrecht tegenover de president.

Lees in Elsevier Weekblad:

Amerika worstelt met status als grootmacht

Om voorstanders van de deal tegemoet te komen zal Trump volgens The Washington Post het Congres niet oproepen de sancties tegen Teheran te hervatten. Amerika stapt dus uit het akkoord, maar gaat niet terug naar de situatie van voor de onderhandelingen.

Kernprogramma aan banden

Iran sloot in 2015 een akkoord met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China om het eigen kernprogramma aan banden te leggen. In ruil daarvoor werden de sancties tegen Iran versoepeld.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hoopt op een afgewogen besluit. ‘Het is van groot belang om het akkoord in zijn huidige vorm te behouden en natuurlijk is deelname van de Verenigde Staten een belangrijk gegeven,’ laat hij vrijdag weten.

Betreuren

Tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in september zei de Iraanse president Hassan Rohani dat hij het zeer zou betreuren als de nieuwe Amerikaanse president de afspraken overboord gooit.

Donderdag spreekt Trump het Congres toe over zijn besluit.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.