Inside Hollywood

Acteurs over Weinstein-schandaal: komt er een cultuuromslag?

Door Diederik van Hoogstraten - 15 oktober 2017

In gesprek met acteurs en actrices in Hollywood over dè kwestie. ‘Je mag helpen om parfum te verkopen, maar verder is het: bek houden.’

Valt er een voordeel te destilleren uit het Weinstein-schandaal dat uitsluitend verliezers lijkt te kennen? Een achter-de-wolken-schijnt-de-zon-sentiment, nu de voorheen oppermachtige filmproducent Harvey Weinstein is onttroond? Hollywood zou Hollywood niet zijn als de acteurs die het gezicht van de business vormen het niet zouden proberen, ruim een week na de onthullingen.

Dankbaar

Neem de Britse Rebecca Hall (35), een van de filmsterren die ik deze week vroeg naar de giftige cultuur die is blootgelegd. “Het is moedig van de vrouwen die naar voren zijn gekomen, ik ben ze dankbaar,” zegt Hall over Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rose McGowan, Ashley Judd en de andere actrices die – soms in detail – hebben besproken hoe Weinstein ze meestal in hotelkamers probeerde te verleiden, intimideren en misbruiken.

Hall is er om te praten over haar bijzondere film Professor Martson and the Wonder Women. Maar ze neemt het graag op voor Weinsteins slachtoffers. ‘Ik denk dat dit een omslagpunt kan zijn,’ zegt Hall, recentelijk te zien de Amerikaanse verfilming van Het Diner. ‘Laten we elke interactie onder de loep nemen. Kijken naar de criminele daden en de niet-criminele daden. Want God weet dat er heel veel seksisme in deze business is. Wat zien we niet? Wat kunnen we doen? De moed van die vrouwen maakt het mogelijk om deze vragen serieus te stellen.’

Ook acteur Mark Ruffalo (49) – bezig met de p.r. voor superheldenfilm Thor: Ragnorok – is bereid om ‘de Weinstein-rotzooi’ te bespreken tijdens een ontmoeting met de pers. Ook hij denkt dat er wel een silver lining is: eindelijk durven acteurs en actrices zich uit te spreken, ook over controversiële kwesties.

‘Acteurs zijn vaak bang voor opzichtige issues. Je krijgt te horen: je bent maar een acteur. Je mag helpen om parfum, horloges en tijdschriften te verkopen, maar verder is het: bek houden.’ Ruffalo is een activist: tegen fracking, voor Hillary Clinton. ‘Historisch gezien hebben kunstenaars zich echt niet stil gehouden,’ zegt hij. ‘Het is goed dat steeds meer collega’s hun vrees te boven komen.’

Hij heeft geen aanmoediging nodig om verder te praten, ook al zou zijn p.r.-assistente liever zien dat hij het over Thor zou hebben. ‘Ik begrijp de vrouwen maar al te goed. Als jonge acteur was ik ook wanhopig en kwetsbaar. Ik heb dingen gedaan waar ik niet trots op ben, die tegen mijn normen ingingen. Er is veel schaamte. Je schaamt je soms voor jezelf. Maar je wilt succes hebben.’

‘Hou er over op’

Niet iedereen heeft zin om over Weinstein te praten. Kate Hudson (38), dochter van Goldie Hawn, groeide op in de Hollywood-bubbel. Hudson wil het hebben over haar bijrol in Marshall, een knap filmdrama over eerste zwarte opperrechter Thurgood Marshall. Als de vraag komt of de onthullingen haar hebben verrast, kijkt ze geïrriteerd, alsof het moeite kost om niet op te staan en weg te lopen.

‘Ik denk niet dat iemand verrast is,’ zegt ze uiteindelijk. ‘Hoewel ik me er niet helemaal van bewust was. Verrast? Nee. Verafschuwd wel. Ik heb dit zelf nooit meegemaakt. Ik steun mijn vriendinnen die moedig genoeg zijn om erover te praten.’ Volgende vraag, wenkt haar assistent. Diezelfde man onderbreekt even later bot wanneer een collega voorzichtig doorvraagt of ze echt niet wist van Weinsteins handtastelijkheden, als insider. ‘Hou er over op,’ bijt de assistent toe.

Het is een gevoelig thema. Niet voor oudere acteurs als Dustin Hoffman (80), wellicht wel voor jongere acteurs die in Los Angeles wonen, want hun wereld staat nog altijd bol van de rijke, machtige mannen die de meeste films en tv-series goedkeuren en financieren.

Actrices als Hudson – die optrad in twee films van Miramax, de studio van Weinstein – vrezen mogelijk repercussies. ‘De fundamentele roofzuchtige aard van Hollywood draait om jonge, aantrekkelijke mensen, meestal vrouwen, die zichzelf door mannen laten opmeten en beoordelen,’ zei oud-hoofdredacteur Janice Min van The Hollywood Reporter.

Tegenover de BBC haalde Emma Thompson uit naar die mannencultuur. ‘Dit is endemisch,’ foeterde zij. Het wangedrag van Weinstein is volgens Thompson het topje van de ijsberg. Ze noemt hem een ‘roofdier’, maar het probleem is vele malen groter: ‘Een systeem van pesten, lastig vallen, kleineren.’ Hopelijk komt er eindelijk aandacht voor ‘de crisis van extreme mannelijkheid’, zei Thompson.

Cultuuromslag?

Als collega-Brit gaat ook Rebecca Hall er graag over door. Zij wijst op een cultuuromslag die al bezig is. Zoals Paula Froehlich dit weekend schreef in een kort, sterk essay: ‘Het stutten van deze giftige cultuur is niet vol te houden.’

Inside HollywoodDiederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek elke week nieuwe films en series.

Dankzij feministische top-regisseuses als Patty Jenkins (van Wonder Woman), Jill Soloway (hit-serie Transparent) en Ava DuVernay (de film Selma en serie Queen Sugar) is de entertainmentbranche al aan het veranderen. Bij steeds meer productiebedrijven zitten vrouwen in de top: zie Cindy Holland bij Netflix, Susan Wojcicki en Susanne Daniels bij YouTube, en actrice Reese Witherspoon die haar eigen productiestudio heeft opgericht.

Voor een ware cultuuromslag moet het old boy’s network achter de schermen en camera’s ten einde komen, vindt iedereen die ik spreek. ‘Voeg daaraan toe de opkomst van geweldige regisseuses als Angela (Robinson, die Professor Marston maakte, red.) en we zullen steeds meer diverse stemmen kunnen horen, ‘ roept Hall uit. ‘Halleluja!’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.