Noord-Korea

Amerika praat tegen Kim maar antwoord komt niet

Door Elif Isitman - 01 oktober 2017

De Amerikanen hebben naar eigen zeggen initiatief genomen in de steeds dreigender wordende interactie met Noord-Korea. ‘We hebben direct contact opgenomen met Noord-Korea om te praten over het nucleaire programma, maar de regering in Pyongyang had geen interesse in een dialoog.’

‘We blijven het onderzoeken, dus stay tuned,’ aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in Peking.

Directe lijntjes met Pyongyang

‘We vragen hun: willen jullie praten? We hebben echt wel communicatielijntjes met Pyongyang,’ benadrukt Tillerson. Volgens hem voltrekt de communicatie met Noord-Korea zich op een directe manier, via twee of drie verschillende kanalen.

Maar de regering van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un weigert dus antwoord te geven. Doelstelling van de Amerikanen is om erachter te komen waarover er eventueel zou kunnen worden onderhandeld met Noord-Korea, maar zelfs daar komt geen antwoord op. ‘Zo ver zijn we nog niet gekomen,’ aldus Tillerson. Volgens een officiële verklaring van het ministerie geven de Noord-Koreanen ook geen blijk dat ze van plan zijn te stoppen met hun nucleaire programma.

Noord-Koreaanse feestdag

De ‘geruststellende’ woorden van Tillerson komen daags na een onheilspellend rapport van het Britse Royal United Services Institute (RUSI), waarin staat dat een oorlog tussen Noord-Korea en Amerika ‘een reële mogelijkheid’ is. Ook zou het al veel te laat zijn voor sancties en onderhandelingen. Dat stadium zijn we gepasseerd, aldus het rapport.

Het Witte Huis kondigde juist vrijdag aan dat president Donald Trump een diplomatieke rondreis gaat maken in Azië. In november zal hij vijf landen aandoen, te weten Japan, China, Zuid-Korea, Vietnam en de Filipijnen.

De focus zal volgens Washington liggen op het oplossen van de Noord-Koreaanse crisis. Japan en Zuid-Korea maken zich grote zorgen, omdat Pyongyang hen rechtstreeks dreigt met vernietiging. De twee landen kijken met angst en beven naar 10 oktober. Op die dag ‘viert’ Noord-Korea de oprichting van de communistische partij. Traditie is dat Kim dit soort dagen luister bijzet met een atoomtest of een raketlancering.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.