Hollywood

Bestuur Oscars houdt spoedberaad over Weinstein

Door Fleur Verbeek - 12 oktober 2017

Het bestuur van de Amerikaanse Academy Awards – kortweg de Oscars – is donderdag in spoedzitting bijeengekomen. Het filmcollege overlegt over de gevallen filmproducent Harvey Weinstein.

De zitting volgt op een rij beschuldigingen van seksueel misbruik die sinds een week over Weinstein naar buiten komen. Het college heeft al in een verklaring laten weten dat het de aantijgingen ‘weerzinwekkend en afschuwelijk’ vindt. ‘Het staat haaks op de hoge normen van de Academy en de creatieve gemeenschap die het vertegenwoordigt.’ Of het college ook strafmaatregelen neemt, is nog niet bekend.

Weinstein is lid van de Amerikaanse Academy, evenals van The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), de Britse evenknie van de Oscar-organisatie. De British Academy besloot woensdag Weinstein te schorsen.

Onder vuur

Weinstein ligt al dagen onder vuur nadat diverse actrices een boekje over hem hadden opengedaan. Het schetst het beeld van een man die decennialang beginnende actrices seksueel intimideerde en verkrachtte en hen in ruil daarvoor succes in de filmwereld voorspiegelde. Onder de actrices die Weinstein beschuldigen, zijn Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie.

Meerdere Democratische politici spraken daarna hun afkeer uit over de filmproducent. Zo is Hillary Clinton ‘geschokt’ en Barack en Michelle Obama ‘walgen’ van de verhalen over Weinstein. Ook voormalig vicepremier Joe Biden sloot zich vandaag aan in dit rijtje. De uitspraken liggen gevoelig omdat Weinstein eerder grote hoeveelheden geld doneerde aan Democratische campagnes. Clinton zei vandaag dat ze Weinsteins donaties aan haar campagne aan een goed doel schenkt.

Seks zonder toestemming

Weinstein zelf ontkent alle aantijgingen van seks zonder toestemming. Hij bood zijn excuses aan voor de manier waarop hij zich in het verleden tegenover collega’s heeft gedragen.

De controverse rondom zijn persoon liep deze week uit op zowel een zakelijke als persoonlijke ramp voor de filmproducent. Zo werd hij zondag ontslagen bij zijn eigen bedrijf The Weinstein Company en vroeg zijn vrouw gisteren een scheiding aan. Weinstein liet zich gisteren opnemen in een kliniek.

Weinstein gold als een van de machtigste mannen in Hollywood. Hij produceerde films als Pulp Fiction en Shakespeare in Love. Zijn Weinstein Company is de filmmaatschappij achter Oscar-hits als Silver Linings Playbook, The King’s Speech en Django Unchained.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.