#Actueel

Actrices doen boekje open over filmbaas Weinstein

11 oktober 2017

Hij is een van ’s werelds grootste filmmakers, maar de carrière en het privéleven van Harvey Weinstein kelderden deze week. De val van een van de machtigste mannen in Hollywood.

Actrice Gwyneth Paltrow is 22 jaar als ze de hoofdrol krijgt in de verfilming van Jane Austens Emma. Ze is dolblij, want de rol betekent haar definitieve doorbraak in Hollywood. Ze omschrijft zichzelf ‘als een kind’ als de producent van de film, Harvey Weinstein haar uitnodigt voor een werkbespreking op zijn kamer in het Beverly Hills Hotel. De bespreking begint zonder noemenswaardigheden, maar al snel begint hij haar te betasten en vraagt hij haar om massage in zijn slaapkamer.

‘Ik was doodsbang en kon geen kant op,’ vertelt Paltrow over het incident aan The New York Times. De actrice wist zich uiteindelijk uit de voeten te maken en vertelde het voorval aan haar toenmalige vriend, acteur Brad Pitt. Die haalde vervolgens verhaal bij Weinstein en liet hem weten dat hij hier niet van gediend was. De producer waarschuwde Paltrow daarna niet met het voorval naar buiten te treden. ‘Ik dacht dat hij me zou ontslaan,’ zegt ze hierover.

Lange lijst

Paltrow is de laatste in een lange rij actrices die de producent beschuldigen van seksuele intimidatie. Ze kan rekenen op bijval van collega Angelina Jolie, die een soortgelijk voorval beschrijft tijdens de opnames van Playing by Heart eind jaren negentig. ‘Ik besloot daarna nooit meer met hem te werken en waarschuwde andere actrices hetzelfde te doen,’ laat de actrice in een reactie weten.

Vorige week werd bekend dat de maker van films als Pulp Fiction en Gangs of New York eerder acht schikkingen trof met voornamelijk actrices, die hem van seksueel misbruik beschuldigen. Diverse vrouwen deden daarna anoniem een boekje open over Weinstein, die het beeld schetsen van een man die het voorzag op vrouwen die aan het begin van hun acteercarrière stonden en hun succes beloofde in ruil voor seks.

Ontslagen bij filmmaatschappij

Afgelopen zondag werd hij ontslagen bij zijn filmmaatschappij The Weinstein Company. Zijn vrouw heeft vandaag een scheiding aangevraagd.

Diverse Amerikaanse politici hebben gereageerd op het voorval. Zo is Hillary Clinton ‘geschokt’ laat ze via haar woordvoerder weten en ‘walgen’ Barack en Michelle Obama in een verklaring van de verhalen over Weinstein. De uitspraken liggen gevoelig, omdat Weinstein eerder grote hoeveelheden geld doneerde aan Democratische campagnes.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In een statement laat de woordvoerder van Weinstein dinsdag weten dat hij alle aantijgingen van seks zonder instemming ontkent.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.