Amerika

Terreur in New York: aanslag op fietsende toeristen

New York is dinsdag opgeschrikt door een terreuraanslag. Een man uit Oezbekistan reed met een pickup truck in op voetgangers en fietsers en doodde daarbij zeker acht mensen. De dader riep Allahu Akbar en zwoer in een briefje trouw aan IS.

Onder de acht doden zijn vijf Argentijnen en een Belg. Er zijn ook nog eens elf gewonden gevallen bij de aanslag in Manhattan, zegt de burgemeester van New York, Bill de Blasio. De truck reed in op voetgangers en fietsers op een druk fietspad niet ver van het World Trade Center, in het zuidwestelijke puntje van Manhattan.

Trouw aan IS

De politie heeft een verdachte opgepakt. Het is volgens de Amerikaanse zender ABC de 29-jarige Sayfullo Saipov. Bij zijn actie zou hij ‘Allahu Akbar’ hebben geroepen en in de truck werd een briefje gevonden waarop hij trouw zwoer aan terreurgroep IS.

Saipov kwam in 2010 legaal vanuit Oezbekistan naar Amerika, met een Green Card. De laatste tijd zou hij hebben gewoond in de staat New Jersey en hebben gewerkt als chauffeur voor taxidienst Uber.

 

Saipov had twee nepwapens bij zich. De verdachte is naar een ziekenhuis gebracht. Een deel van West Side Highway, waar de doden en gewonden zijn gevallen, is afgesloten. De politie liet weten dat vooralsnog niet naar andere verdachten wordt gezocht.

President Donald Trump noemt de aanslag in New York op Twitter het werk van een ‘hele zieke en geestelijk gestoorde persoon’. Hij laat weten dat de politie bovenop de zaak zit en dat hij strengere regels voor het binnenlaten van vreemdelingen overweegt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.